Gazdaság

DB-DRESDNER-FÚZIÓ – A világ élén

A világ legnagyobb, 1200 milliárd dolláros mérlegfőösszegű bankja jön létre a Németország – és egyben Európa – vezető pénzintézetének számító Deutsche Bank és a német bankok sorában a harmadik helyen álló Dresdner Bank egyesülése révén. Az előzetes számítások szerint a tranzakció értéke 32 és 35,5 milliárd euró között van, és a Deutsche tulajdonosai 60-64 százalékos tulajdonhányaddal fognak rendelkezni az új bankban. A Dresdner-részvényesek körülbelül 20 százalékos prémiumra számíthatnak az ügylet bejelentése előtti árfolyamhoz képest.

A részvényesek által ősszel jóváhagyandó fúzió visszamenőlegesen, 2000. július 1-jével lép hatályba, amihez az Európai Bizottság engedélye is szükséges lesz (a világelsőség 2002-ig tarthat, Japánban akkorra tervezik ugyanis az Industrial Bank of Japan, a Fuji Bank és a Dai-Ichi Kangyo Bank összeolvadását, melynek eredményeként egy 1500 milliárd dolláros mérlegfőösszegű pénzintézet alakul). Az egyesülés után megszűnik 800 bankfiók, és az összesen 142 ezer bel- és külföldi munkahelyből már első körben 16 ezret megszüntetnek, ebből Németországon belül 14 ezret. A leépítésekből 2003-ra évi 2,9 milliárd eurós nettó megtakarítás keletkezhet, amihez további félmilliárd jön hozzá abból, hogy két éven belül a befektetési banki tevékenységet teljes egészében on-line alapra helyezik át.

A Deutsche Bank néven tovább működő vállalat profilváltozáson is keresztülmegy, amennyiben a jövőben csak a nagyobb nyereségességet biztosító üzletágakra, így a befektetési banki tevékenységre, az alapkezelésre, valamint a társaságoknak és a vagyonosabb magánszemélyeknek nyújtandó bankszolgáltatásokra kíván koncentrálni. Ezzel kapcsolatban Rolf Breuer, a Deutsche elnöke – aki egyébként Bernhard Walterrel, a Dresdner első emberével közösen fogja irányítani az új bankot – megalapozatlannak nevezte azt a lapinformációt, miszerint meg akarnának válni a Dresdner külön befektetési részlegeként működő londoni központú Dresdner Kleinwort Bensontól, sőt leszögezte, hogy a DKB-t kifejezetten “ékszer”-nek tekintik. Elemzők mindazonáltal tartanak attól, hogy a DKB-t nehéz lesz összeházasítani a Deutsche eltérő kultúrát képviselő egységeivel, a Deutsche Morgan Grenfell-lel és a Bankers Trusttal.

A viszonylag gyengén működő lakossági üzletágakat a Deutsche jelenlegi Bank 24 nevű részlegében vonják egybe, s ezt három éven belül értékesítik is. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik