Gazdaság

ÜZEMANYAGADÓ – Lemondóan

Az üzemanyag adótartalmának átmeneti csökkentését szorgalmazza a Magyar Szocialista Párt (MSZP) a Magyar Autóklubbal karöltve. A javaslatot az motiválja, hogy az olaj ára az elmúlt egy évben megháromszorozódott, s ezzel a nemzetközi piacokon évtizedes csúcs közelébe jutott. Az MSZP parlamenti frakciója elérkezettnek látja a helyzetet arra, hogy a kormány a fogyasztók javára mondjon le az üzemanyagok jövedéki adójának egy részéről. Ezt annál inkább megteheti – érvel Burány Sándor szocialista frakcióvezető-helyettes -, mivel a költségvetés tervezésekor a kormányzat 18 dolláros barrelenkénti világpiaci olajárral számolt, s a jelenlegi 30 dollár körüli szintnél a hazai üzemanyag literenként 15-20 forinttal drágább, mint amennyivel az áfabevételek tervezésekor kalkuláltak. Az MSZP számításai szerint ez a 25 százalékos áfakulcsot figyelembe véve literenként 4-5 forint többletbevételt jelent a büdzsének. A 20-25 dolláros éves átlagos olajár és a 4 milliárd liternyi hazai üzem- anyag-fogyasztás mellett keletkező csaknem 20 milliárd forintnyi összeget juttatná vissza az ellenzéki párt a fogyasztóknak. “Az intézkedés nemcsak az autósoknak kedvezne, de beleillene a Fidesz antiinflációs politikájába is” – emlékeztetett Burány, aki szerint javaslata a költségvetésnek egy fillérjébe sem kerülne.

A Pénzügyminisztérium (PM) vezetői nincsenek ennyire elragadtatva az ötlettől, szerintük egyelőre szó sem lehet a jövedéki adó évközi módosításáról. Kékesi László, a PM adóügyekért felelős helyettes államtitkára sem támogat egy olyan javaslatot, amely a néhány hete tartó világpiaci olajár-emelkedésre épül. A pénzügyi tárca munkatársai azzal is érvelnek, hogy a büdzsének az év egészében a magasabb üzemanyagárak miatt semmilyen többletbevétele sem fog keletkezni. Adott elköltendő jövedelmet tekintve ugyanis a fogyasztók azt a többletet, amit benzinre költenek, máshol meg fogják spórolni, méghozzá olyan termékekből vásárolnak majd kevesebbet – tartós fogyasztási cikkek, ruhaneműk -, amelyeket szintén 25 százalékos forgalmi adó terhel. Ami tehát a büdzsé egyik zsebébe pluszbevételként befolyik, az csak a másik zseb csökkenő bevételeit fogja pótolni. Ráadásul a PM szerint a magas árak miatt az üzemanyag értékesítése az idén nem emelkedik a tervezett mértékben.

Mások arra világítanak rá, hogy a PM logikája téves, ugyanis az adófizetők nem más termékeken spórolják meg a benzin áremelkedését, hanem megtakarításaikat csökkentik. Ezt látszik igazolni a jelentősen megnőtt fogyasztási ráta is. A fogyasztáshoz kapcsolt adókból származó bevétel tavaly janu-árhoz képest az idei első hó- napban 29 százalékkal volt magasabb. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik