Gazdaság

TVK – Egyelőre marad a műanyag

Közel 10 százalékkal esett a TVK részvényének árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén azt követően, hogy a piacon elterjedt a hír: mégsem jön létre a műanyagipari üzletág eladásáról a Pannonplasttal kötött ügylet (Figyelő, 2000/7. szám). A piaci szereplők által már kész tényként kezelt adásvétel meghiúsulásának okát a felek nem hozták nyilvánosságra, az új helyzet azonban nem módosítja a TVK szándékát: szeretne túladni az ágazaton, hogy a jövőben kizárólag a petrolkémiai ágazat fejlesztésére koncentrálhasson.

A TVK a múlt évi gazdálkodását ismertető gyorsjelentésében a Pannonplasttal aláírt előszerződésére hivatkozva nem tette közzé a műanyagipari területen működő leányvállalat, az Unterland gazdálkodási eredményeit. Az e hét hétfőn ismertetett adatok szerint az osztrák cég tavaly 126 millió forintos veszteséget hozott. Az idei tervekben azonban – mint Ortutay Zsuzsa, a TVK befektetői kapcsolatokért felelős munkatársa elmondta – már nulla körüli eredménnyel számolnak a műanyagipari leányvállalatnál.

A Pannonplast-ügylet elmaradó – elemzők által korábban 15-20 milliárd forintra becsült – árbevétele nem veszélyezteti a TVK ez év második felében induló, három esztendőre szóló beruházási programját, amely az olefingyár és a polimerüzemek bővítését célozza. “Az üzletág működtetése azonban jelentős tőkét köt le, és az elmaradt vételár hiányában várhatóan az idei év pénzügyi eredménye sem alakul majd az előzetes várakozásoknak megfelelően” – mutat rá Kun Zsuzsanna, CA IB munkatársa. Az elemző szerint azonban a vegyipari ciklus az idén a korábbi prognózisoknak megfelelően alakul, így továbbra is 15 milliárd forint körüli nettó eredményre lehet számítani az idén a TVK-tól. Mint megtudtuk, a teljes beruházási program abban az esetben is hitelfelvételt tesz szükségessé, ha időközben sikerül vevőt találni a műanyagipari divízióra. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik