Gazdaság

ÉRTÉKPAPÍRPIAC – Eljátszott esély

A régió üzleti központja lehet éppen Budapesten, de akár a Holdon is - véli Jaksity Görgy, a ConCorde Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatója. A Hold azért egyelőre drágább lenne.

Ahhoz, hogy egy város üzleti központ lehessen, iszükiséges és elégséges feltételeknek kell eleget tennie. Szükséges feltétel, hogy rendelkezzen olyan infrastruktúrával, amely lehetővé teszi az üzletkötéseket. Nézzünk erre néhány példát. A ConCorde egyszer tanácsadóként pályázott egy privatizációs tranzakcióban, amelyben partnere egy amerikai befektetési bank volt. A közös munka keretében – hosszas előkészületek után – sikerült Budapestre csábítani egy teljes munkanapra az adott ágazatban világelső elemzőt. A meggyőző érvek, amelyek a budapesti látogatás mellett szóltak, a következők voltak: létezik közvetlen New York-Budapest járat; a Kempinski Hotel Corvinus fürdőszobája úgynevezett touch dial telefonnal van felszerelve; végül a szálloda közelében kellemes esti szórakozóhelyeket lehet felkeresni.

KÉNYELMI SZEMPONTOK. Ennyiből állna egy üzleti központ léte vagy nemléte? Nem valószínű, ám Jaksity György szerint az biztos: mindent meg kell tenni azért, hogy Budapest minél kellemesebb, kényelmesebb legyen az idelátogató üzletemberek számára. Ennek egyik alapvető feltétele a gyors közlekedés. Erre is van példája Jaksitynak, de az sajnos Londonból való. Ott üzletemberek azt panaszolták, hogy túl sok időt, egy teljes órát vesz igénybe, amíg a reptérről a központba érnek. A város egy gyorsvasút kiépítése mellett döntött, amely 10 percre rövidíti az időt a légikikötő és a város között. A beruházás sok pénzbe került, ám egyetlen útért 12 fontot kérnek, igaz a gyorsaságon felül extra szolgáltatásként adják a tisztaságot és az utazás alatt folyamatosan elérhető üzleti információkat.

Áttérve az elégséges feltételekre, Jaksity ismét összehasonlít, ám ezúttal hazabeszél. Miért tölthet be központi szerepet London, New York, vagy Frankfurt? Mindhárom város nevéhez pénz- vagy tőkepiac kötődik. London tőzsdéje, devizapiaca Európában vezet, New Yorké Amerikában a legerősebb, Frankfurt pedig az euró-övezet központja. Budapest a régió zárt devizarendszerei miatt nem tölthet be ilyesfajta szerepet. Egyelőre nem is tőzsdei centrum, hiszen a régióból származó vállalatok részvényeivel nem kereskednek a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A börze életében volt egy olyan történelmi pillanat, amikor magához ragadhatta volna ezt a regionális központi szerepet, mert a prágai tőzsdére a gyenge kereskedelem volt a jellemző, varsói megfelelőjét pedig a túl komplikált kereskedési szabályzat bénította. A BÉT-et ekkor csak egy karnyújtás választotta el a régió papírjaitól – ám közbeszólt az orosz válság. Azóta viszont feléledtek a konkurensek: a lengyel kereskedési rendszert korszerűsítették, s a csehek is fejlesztenek.

Érdemes azt a kérdést is feltenni, mekkora súlya lehetne egy regionális tőzsdének, ha sikerülne egyesítenie a lengyel, a cseh, a szlovák, a szlovén, a horvát és a magyar papírokat. A közép- és kelet-európai kapitalizáció mintegy 100 milliárd dollár volt az orosz válság előtt, s abból a felsorolt hat ország 30-40 milliárddal részesedett. Ez pedig igen kevés, akár a londoni, akár a New York-i adatokat tekintjük. Még ha sikerülne is létrehozni egy régió fölötti börzét, figyelembe kell venni, hogy a világ – és benne a tőzsde szerepe – erőteljesen változik. Az annyit emlegetett globalizáció, az összeolvadási folyamat a világ tőzsdéit is elérte, hiszen ma már azok is társasági formát öltöttek, amelyeknek a lehető leggazdaságosabb működés a céljuk.

INTERNETES VESZÉLY. Nem beszélve arról, hogy elég létrehozni egy 24 órás kereskedés lehetőségét megteremtő elektronikus kommunikációs platformot, továbbá egy szabályozó csomagot, s a tőzsdék máris félelmetes konkurenciába ütköznek. Az elektronikai cégek kezében lévő, tőzsdét helyettesítő piacok győztesként kerülhetnek ki a párharcból. Ugyanez a lehetőség a régióban is fennáll, hiszen bárki létrehozhat ilyen platformot, amelyen keresztül a befektetők egymással közvetlenül tudnak majd kereskedni a régió papírjaival, fölülemelkedve a nemzeti tőzsdei kereskedelmi szabályzatokon. Ehhez pedig nem kell fizikai központ, csupán az internet. Ilyen alapon pedig a régió központja valóban lehetne akár a Holdon is, amennyiben például az említett platform működéséhez szükséges műholdas rendszert oda telepítik…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik