Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Visszakapaszkodva

Többször is a 10 ezer pont alá süllyedt az elmúlt héten a BUX, hogy azután ismét a nehezen áttört határ fölé kapaszkodjon.

Derűlátó előrejelzések láttak napvilágot az Egyesült Államokban arról, hogy a gazdaság szokatlanul hosszú és erőteljes növekedése mégsem jár együtt az infláció felpörgésével. Ennek hatására az időközben szintén 10 ezer pont alá süllyedt Dow Jones index egy-két napig jelentősen emelkedett, és az optimizmus átterjedt a világ más tőkepiacaira is. Alan Greenspan hétfői beszéde ismét lehűtötte a kedélyeket. Az elnök arra figyelmeztetett, hogy a gazdasági növekedés visszafogása és a tőzsdei árfolyamok túlzott emelkedésének megakadályozása végett szükség lehet további kamatemelésre. A hitelszűkítés lehetőségére a New York-i piac ismét az árfolyamok esésével reagált.

Jól csengő számokat hoztak nyilvánosságra a magyar gazdaságról is. A januári fizetési mérleg deficitje az előzetesen megjelölt értéknek mindössze a fele lett, s a várakozásoknál jobban alakultak az első két havi adóbevételek is. Emlékezetes, hogy egy évvel ezelőtt éppen a kedvezőtlen makrogazdasági számok miatt fordultak el a külföldi befektetők a magyar tőzsdétől.

A TVK-Pannonplast páros árfolyamára a műanyagipari üzletág adásvételének meghiúsulásáról szóló hír hatott. Bár a TVK hétfőn kiadott jelentése szerint az osztrák leányvállalat, az Unterland vesztesége nagyságrendekkel kisebb a piacon elterjedt számnál, a közlés nem hatott a részvény árfolyamára, s az egy hét alatt 6 százalékot veszített értékéből. A fenti ügylettől elálló Pannonplast árfolyama ezzel ellentétesen mozgott, 14 százalékot emelkedett. A Mol részvénye is 10 százalékot meghaladóan erősödött, mivel piaci pletykák szerint a cég a szlovák Slovnaft privatizációs pályázatának egyik esélyese. Egyaránt 10 százalék fölötti mértékben emelkedett a Zalakerámia, a Richter és a Prímagáz is. A Rába 14 százalékos felfutása azután következett be, hogy az egyik főtulajdonos részesedésének értékesítéséről tájékoztatta a piacot. A leglátványosabban az Antenna Hungária kurzusa szökött fel. A hét másik nyertese a Fotex volt, a piaci értesülések internetes üzletágról és tulajdonosváltásról egyaránt szólnak. A Matávval kapcsolatban a Microsofttal közös internetes fejlesztést emlegetnek. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik