Gazdaság

PESTI EST RÁDIÓ – Részvényárfolyamok villanyújságon

Hat új rádió kezdheti meg a működését Budapesten, az Országos Rádió és Televízió Testület most hozott döntése nyomán. A 98,6 megahertzes frekvenciáról a veterán Tilos rádiót a Pesti Est rádió búcsúztatja, amelynek vezetői azonban nem zárkóznak el egy esetleges együttműködéstől. A Tilos szándékairól még nem tudni, az viszont tény, hogy a 88,8 megahertzen még nyitott a pályázat lehetősége. A már nyertesnek kihirdetett adó többségi tulajdonosa, a Pesti Est lapok vezetője, Hanák Zoltán a Figyelő Plusznak elmondta: a fele-fele arányban beszélgetős, illetve muzsikáló, 24 órás adás terveik szerint júliustól indul. A főváros és annak mintegy 60 kilométeres körzetében fogható közszolgálati műsor elsősorban a 14-40 éves korosztályt tájékoztatja majd folyamatosan arról, mi történik Budapesten.

Az ügyvezető a várható költségekről nem kívánt nyilatkozni, elmondta viszont, hogy alapvetően a Pesti Est információs bázisára, illetve az internetszolgáltatók híreire kívánnak támaszkodni. A berendezések költségét önerőből teremtik elő, mindehhez az első időkben viszonylag csekély reklámbevétellel kalkulálnak. Szándékuk szerint ugyanakkor a méltatlanul kihasználatlan RDS-azonosítót is tartalommal töltenék fel: közérdekű információkat, részvényárfolyamokat, fontos telefonszámokat futtatnak majd ezen a rádiós “villanyújságon”.

Hogy legyen némi összehasonlítási alapunk, megkerestünk egy dunántúli helyi rádiót, amelynek a vezetője név nélkül megismertetett néhány adattal. Az egybevetés azért helytálló, mert viszonylag tehetős, vállalkozásokban gazdag területről van szó, ahol a rádióadó a régió közszolgálati funkcióját is ellátja. A kereskedelmi igazgató szerint ma Magyarországon több mint száz helyi adó működik, s bár erről objektív felmérés nem készült, a szakmában tudják, hogy ezek éves bevétele 10 milliótól 200 millió forintig terjedhet. Mivel a piac rádiós oldala letisztulóban van, s a pályázatok elbírálását már nem kísérik botrányok, várhatóan a helyi rádiókba még több pénz áramlik majd. Sok helyi csatorna egyébként már most megveri az országos adókat hallgatottságban, ráadásul olcsóbb bennük hirdetni. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik