Gazdaság

KÖZBIZTONSÁG – Érezhető javulás

Ahhoz, hogy egy város közbiztonságáról kedvező kép alakulhasson ki, az ott lakóknak szükségük van a biztonság érzésére.

Kinevezését követően Kökényesi Antal rendőr-dandártábornok, Buidapest főkapitánya a város vezetőivel közösen dolgozta ki programját. Mivel az egyes bűncselekmények nem egyformán sújtanak mindenkit, s egy-egy társadalmi csoport nem ugyanazon bűnözőktől tart, a két éve kialakított budapesti bűnüldözési stratégia kijelölte azokat a területeket, amelyeken a rendőrségnek feltétlenül eredményeket kell elérnie.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) elsősorban azon bűncselekmények visszaszorítására koncentrál, amelyek a magyar lakosság nagy tömegeinek vagyoni helyzetét veszélyeztetik. “A bűnözés e területeken olyan méreteket öltött, hogy az már az állampolgárok mindennapi életét is zavarja” – mondja Kökényesi Antal, aki a program súlypontjainak megfelelően az autólopások, a betöréses lopások és lakásbetörések, zseblopások és rablások terén szeretne eredményeket látni beosztottjaitól. Emellett az utca rendjét sértő bűncselekmények visszaszorítását is sürgetőnek tartja, mert a garázdaság nemcsak a sértettek, hanem az egész társadalom és az itt-tartózkodó külföldi vendégek közérzetét egyaránt rontja.

VÉDETT AUTÓK. A BRFK vezetője a kiemelt területeken szinte mindenütt a bűncselekmények számának visszaeséséről tud beszámolni. Kökényesi mindenekelőtt a gépkocsilopások terén lát okot a bizakodásra, hiszen főkapitányságának első évében 30 százalékkal több autó maradt jogos tulajdonosánál, mint “rendesen”.

Gyakran bírálják a Magyarországon élő külföldiek az idegenrendészeti munkát is, ám a budapesti rendőrfőkapitány szerint törvényességi, vagy szakmai problémák ezzel kapcsolatosan szinte soha nem merülnek fel. Az idegenrendészeti tevékenység több hatóság együttműködését igényli, s Kökényesi állítja, e kooperáció megfelelő, s a benne résztvevők – a lehetőségeken belül – elég rugalmasan kezelik a konkrét ügyeket. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik