Gazdaság

AUTÓKER – Elárverezték

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. a napokban árverésen értékesítette az Autóker Holding Rt. 98 százaléknyi részvénycsomagját. A Nyugdíjbiztosítási Alap tulajdonában lévő cég magánosítása évekig húzódott. Az árverésen a győztes ajánlatot az A. P. Management Kft. tette. Az Autóker kikiáltási ára 2,85 milliárd forint volt; a győztes 3,73 milliárdot ajánlott a pakettért.

A vagyonkezelő nem hozta nyilvánosságra a vevő cég tulajdonosi szerkezetét. Annyi biztos, hogy a társaság budapesti székhellyel rendelkezik, tavaly alapították 3 millió forint jegyzett tőkével. Lapinformációk szerint a cég egy izraeli befektetőcsoport érdekeltsége.

Az Autóker Holding konszolidált árbevétele 1998-ban 2,5 milliárd forint volt, vesztesége pedig 138 milliót tett ki. A társaság könyveiben 1,2 milliárd forint értéken sze- repelnek budapesti ingatlanok. Legnagyobb leányvállalata a gépkocsi-alkatrészek forgalmazásával foglalkozó Autóker Gamma Kft., amelynek az utolsó információk szerint 1998-ban 500 millió forint forgalma és 70 millió forint adózás előtti profitja volt.

Az elmúlt esztendőben egy sikertelennek bizonyult zártkörű tenderen a Budapest Ingatlanhasznosító és Fejlesztő Rt. (BIF) közel 2,8 milliárd forintot kínált a társaságért, azt azonban a tulajdonos kevésnek találta. Meg nem erősített információk szerint a BIF a mostani árverésen is licitált az Autókerért. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik