Gazdaság

ANTENNA HUNGÁRIA – Árfolyamrobbanás

Még a szeszélyes tőzsdéken is ritkán látott vágtát hajtott végre az utóbbi napokban az Antenna Hungária (AH) Rt. papírja. E hét hétfőjén a részvényt 17 ezer 995 forinton függesztették fel egész napra, miután a pénteki 13 ezer forinthoz képest 35 százalékkal ment fel az árfolyam. A két héttel korábban regisztrált 7650 forintnak pedig közel két és félszerese a hét elején kialakult érték.

A részvény szárnyalása az elemzőket is meglepte, szerintük a látványos emelkedés mögött nincsenek kiemelkedően jó mérlegadatok. Az AH-részvények P/E-értéke (árfolyam/egy részvényre jutó eredmény) átlépte a 100-as határt is. Ilyen mindeddig csak néhány külföldi technológiai társaságnál fordult elő.

A számítások szerint a műsorszóró legfeljebb csak két év múlva lesz képes olyan nyereséget produkálni, amely indokolná az árfolyam jelenlegi szintjét. A várakozások szerint 2003-ban a cég nyeresége elérheti a 2,5-2,7 milliárd forintot. Ám még akkor is jóval nagyobb összeget kell majd beruházásokra fordítania, mint a nyeresége.

Az elemzők szerint két oka lehet, hogy az AH-papír ára a csillagos égig emelkedett. Az egyik magyarázat szerint valamely érdekcsoport megpróbálja fölvásárolni a piacon az összes részvényt. Ennek azonban jelen pillanatban nem sok értelme lenne, hiszen a börzén mindössze 5-6 százaléknyi paketthez lehet hozzájutni, s emellett a műsorszóró privatizációja még az idén folytatódik. (A részvények közel 90 százaléka az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. tulajdonában van.) A másik lehetséges ok, hogy a külföldiek ma minden pénzt megadnak a papírért, mondván: a kis távközlési vállalat óriási növekedés előtt áll. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik