Gazdaság

WORLDCOM-SPRINT – Áldatlan frigy

Az Európai Bizottság átfogó vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy az MCI WorldCom és a Sprint által bejelentett cégfúzió nem veszélyezteti-e a szabad versenyt a távközlési szektor egyes területein. Brüsszel tavaly októberben kezdte szemrevételezni a két amerikai csoport 130 milliárd dolláros egyesülését, és most azért döntött a vizsgálat második szakaszának elindítása mellett, mert attól tart, hogy a fúzió jelenlegi formájában akadályozná a versenyt az úgynevezett felső szintű internetes kapcsolat piacán. (Olyan hálózatokról van szó, amelyekhez közvetlenül vagy közvetve mindenkinek hozzá kell férnie, hogy elérhesse az internetet.) Az unió versenyjogi szervei az esetek körülbelül 10 százalékánál kezdeményezik a vizsgálat második, kifejezetten szőrszálhasogató fázisának megkezdését.

Az MCI WorldCom globális távközlési cég, amely a helyi és a távhívásoktól kezdve a hívókártyákig széles skálán kínál szolgáltatásokat az üzleti életnek és a lakosságnak. A WorldCom az UUNet nevű leányvállalatán keresztül az internetes szolgáltatásokban is érdekelt. A Sprint helyi, távolsági és nem vezetékes telefonbeszélgetések lebonyolításával, valamint internetes szolgáltatással van jelen az amerikai piacon. Európában a Deutsche Telekommal és a France Télécommal együtt létrehozta a Global One nevű közös vállalkozást. Az egyesüléssel létrejövő cég vezetése a brüsszeli jóváhagyás érdekében február 2-án bejelentette, hogy a Sprint kész megválni a Global One-ban szerzett tulajdonrészétől. Csakhogy ez sem volt elegendő az unió versenyhivatalának a fúzió következményeivel kapcsolatos aggodalmainak eloszlatására.

A fenntartások részben ugyanazok, mint 1998-ban voltak, amikor Brüsszel az amerikai igazságügyi szervekkel hosszasan vizsgálta a WorldCom és az MCI 37 milliárd dollár értékű egyesülését. A frigy szentesítésének akkor az volt az ára, hogy az MCI-nak meg kellett válnia valamennyi internetes érdekeltségétől, hogy kiiktassa a két társuló cég közötti átfedéseket. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik