Gazdaság

VISA-AKCIÓ – Kevesebb kártyacsalás

A kártyacsalások nagyságrendje Magyarországon háromszorosa a nemzetközi átlagnak – legalábbis a Visa kártyákkal kereskedőknél lebonyolított forgalom esetében. Ez a mutató már-már hízelgő, hiszen két éve a hazai csalások még 51-szeresen múlták felül a világátlagot. A visszaélések elsősorban az itt költő külföldieket érintik. Hogy pontosan milyen mértékben, az nem derült ki a Visa napokban közzétett felméréséből, ugyanakkor – mint azt a társaság közölte – a belföldi Visa kártyásokat a legrosszabb időszakban is összesen ha havi 5 ezer dollárnyi kár érhette, ami a külföldiek elszenvedte veszteséghez képest elenyésző.

A Visa az utóbbi bő fél évben arra igyekezett kiképezni a helyi bankokat és kártyaelfogadó kereskedőket, hogy miként ismerszik meg a csaló. A visszaélések döntő részénél a kereskedőnél, illetve az éttermekben “beépített” emberre bukkant a társaság, így a csalások csökkentéséhez sokszor a szorosabb ellenőrzés is elegendő volt. A Visa ugyanakkor több ezer kereskedővel bontott szerződést az utóbbi években, aminek nyomán a kártyaelfogadó cégek száma mára 18 ezerre apadt. Visa kártyát kibocsátó bankot viszont még nem penderített ki a társaság a partnerei sorából.

Külföldiek tavaly 191,5 millió dollárt költöttek Visa kártyákkal Magyarországon. “Főleg az európaiak bizalma nagy” – mondja Radu P. Obreja, a Visa regionális vezetője. A külföldiek javarészt közvetlenül fizetnek a kártyájukkal, nem készpénzt vesznek fel róla. A legtöbbet 1999-ben amerikai állampolgárok költöttek: kártyával üzletekben és éttermekben 26,5 millió dollárt hagytak ott. Európából elsősorban a brit és német turisták fizetnek Visával. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik