Gazdaság

MIRE ELÉG A NOBEL-DÍJ? – Közgazdászok fiaskói

A közgazdasági Nobel-díjasok nem feltétlenül értenek az üzlethez. A jelek szerint több követője is akadt az utóbbi időben az 1973-ban díjazott orosz származású Wassily Leontieffnek, aki gyakran hangoztatta, spekulálni csak gondolatban szeret, a pénzével már nem! Mint az az International Herald Tribune körkérdésére adott válaszokból kiderült, az utóbbi idők Nobel-díjasai közül csak alig néhányan bízták a pénzüket a Wall Streetre, jó néhányuknak pedig sokba került az üzleti tájékozatlanság. Így járt a tavalyi győztes, a 67 éves Robert Alexander Mundell is, aki toszkánai villáját tervezte renováltatni Nobel-díjából. Az egymillió dolláros összegből emellett kétéves lányának akart pónilovat vásárolni. A tervek szertefoszlottak, miután kiderült, hogy adóköteles jövedelemről van szó, s a végösszeg így jó, ha a díj felére rúg.

Rossz helyre tette a pénzt a két 1993-as kitüntetett, Robert Fogel és Douglass North, akik nem bízva a részvénypiacokban, önkormányzati kötvényekbe fektettek be. Azóta a Dow Jones index az akkori érték négyszeresénél is kalandozott, ami jól mutatja, hogy ezeknek a közgazdászoknak “gőzük sincs a befektetésekről” – mondja nem kevés öniróniával North. Erre Robert Merton, a két évvel ezelőtti nyertes sem cáfolt rá. A részvényopciók eljövendő értékének meghatározásáért Nobel-díjjal honorált tudós Long Term Capital Management nevű alapja látványosan pukkadt ki 1998-ban. Merton azonban továbbra is hisz a módszerében. Gary Becker a svéd korona hirtelen gyengélkedésének lett az áldozata 1992-ben.

Érdekes eset Robert Lucasé is, aki rég elvált feléségének volt kénytelen az összeg felét átutalni. A racionális várakozások elméletéért kitüntetett Lucas neje ugyanis ezt még az 1989-ben zajló válóperben kikötötte, mégpedig arra az esetre, ha a férjet 1995. október 31-e előtt érné a megtiszteltetés. A díj pedig, ugyan mindössze néhány nappal, de e jeles dátum előtt érkezett. Lucasnak így a nettó 600 ezer dollár helyett csupán 300 ezer jutott. Sokaknál egyébként a pénz jelentős része elmegy arra, hogy az egész famíliát elutaztatják Stockholmba, a díjátadási ceremóniára.

Akad azért ellenpélda is, nevezetesen – a pénzpiacokra és megtakarításokra kidolgozott elméletéért 1985-ben díjazott – Franco Modigliani személyében. Ő indexalapokba fektette a pénzét – akkor nettó 225 ezer dollárt -, s azóta megsokszorozódott az összeg. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik