Gazdaság

GRAMMY-ÁTADÁS – Díjözön Santanának

Carlos Santana kilenc Grammy-díjjal tért haza a múlt héten a Los Angeles-i Staples Centerből. A mexikói gitáros Supernatural című lemezével szolgált rá a díjözönre.

A mexikói gitárvirtuózzal, Rob Thomassal közösen előadott Smooth című dala lett az év felvétele és az év dala, a Supernatural pedig az év albuma és rockalbuma. A popkategóriában díjat kapott az album Maria, valamint El Farol című dala. Rockkategóriában az Everlasttal közösen előadott Put Your Lights On és az Eric Clapton közreműködésével lemezre vett The Calling nyert. A Grammy-esővel a gitáros megdöntötte Michael Jackson 1983-as rekordját, aki akkor nyolc díjat nyert.

Az év felfedezettjének járó díj a 19 éves Christina Aguileráé lett. Sarah McLahlan kapta a legjobb női pop előadói díjat, ugyanez a férfiak közül Stingnek jutott. Sting nyerte emellett a legjobb popalbum díját, mégpedig a Brand New Day-vel. A hagyományos pop előadói kategória nyertese Tony Bennett lett. Cher I Believe című dala a dance kategória győztese lett. A legjobb rockénekesnőnek járó díjat Sheryl Crow kapta, a műfaj férfi előadói közül pedig Lenny Kravitz diadalmaskodott.

A rhythm and blues kategóriában a hat jelölésből három díjat kapott a TLC, a legjobb női előadó itt Whitney Houston, a férfiaknál pedig Barry White lett, aki két díjat is hazavihetett. A rap kategóriában Eminem ugyancsak két kategóriában nyert.

A country legjobb női előadójának Shania Twaint választották, férfi párja George Jones. A hard rock előadói kategória Grammyjét a Metallica, a metal kategóriáét a Black Sabbath, az alternatív kategóriáét pedig Beck nyerte. A hagyományos blues kategóriában a veterán B. B. King győzött, a kortárs blues előadók közül a Robert Cray Band kapott Grammyt. Életműdíjjal öten büszkélkedhetnek: Harry Belafonte, Woody Guthrie, John Lee Hooker, Willie Nelson és Mitch Miller. Harmincéves pályafutásáért Grammy Legend Awarddal jutalmazták Elton Johnt. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik