Gazdaság

BORSODCHEM – Gyengélkedőn

Csaknem 8 százalékkal csökkent az elmúlt napokban a BorsodChem (BC) árfolyama a pesti tőzsdén, miközben a BUX 3 százalékot esett. Az index gyengülésének legnagyobb része hétfőn következett be, miután a magyar tőzsde az elemzői várakozásoknál komolyabb visszaeséssel reagált arra a hírre, hogy pénteken a Dow Jones 10 ezer pont alatt zárt. (Az amerikai mélyrepülés oka az előzetesnél is jobb negyedik negyedéves növekedés volt, amely újra megerősítette a kamatemelési várakozásokat.) A BC részvénye azonban már az előző héten eladói nyomás alá került, pedig a magas olajárak nyomán kedvezően alakulnak a PVC- és az MDI-árak is, így a kazincbarcikai cég árrése előreláthatóan a rekorderedményt hozó 1995-ös szinten alakul az idén. Ráadásul a társaság jelenlegi 280 ezer tonnás PVC-kapacitását augusztusban 320 ezer tonnára bővíti; elemzők szerint ebben az időszakban érheti el a PCV ára az 1600 márka körüli csúcsát. A tavalyi negyedik negyedévben megtört a profit csökkenő tendenciája, s az idei adózott eredmény 12 és 13 milliárd forint között is lehet. Ez 50 százalékkal haladná meg a bázisszintet.

Nincs azonban újabb hír a társaság csehországi akvizíciós tervének megvalósulásáról. A BC a főként etilént előállító cseh MCHZ megvásárlását tervezi, amely jelenleg is a kazincbarcikaiak fontos szállítója. A december-januári jelentős áremelkedés egybeesett az akvizíciós tárgyalások bejelentésével.

Az elemzők eredmény-előrejelzése alapján adódó 1200 forint körüli EPS-sel (egy részvényre jutó eredmény) és a jelenlegi 10,2 ezer forintos tőzsdei árral számolva, a BC idei várható P/E-értéke (árfolyam/egy részvényre jutó eredmény) 8,5-ös, ami a BUX Matáv nélkül számított 14-es értékéhez képest nem mondható magasnak. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik