Gazdaság

AMERIKAI GAZDASÁG – Rohamtempó

Az 5,8 százalékos előzetes becsléssel szemben 6,9 százalékkal bővült a tavalyi utolsó negyedévben az Egyesült Államok hazai összterméke 1998 azonos időszakához képest – derül ki a washingtoni kereskedelmi minisztérium jelentéséből. Utoljára 12 évvel korábban regisztráltak nagyobb növekedést (7,2 százalékot), 1996 második negyedében pedig ugyancsak 6,9 százalékos volt a ráta.

Az elemzői prognózisok átlagát fél százalékponttal meghaladó GDP-gyarapodás elsősorban a magas lakossági és közületi kiadásoknak köszönhető, továbbá annak, hogy a vállalatok részint az erős kereslet kielégítése érdekében, részint a számítógépes dátumváltásból adódó esetleges gondoktól tartva növelték raktárkészleteiket. A személyi fogyasztási cikkek árának alakulását tükröző index (PCE) éves összehasonlításban 2,5 százalékkal emelkedett a negyedik negyedévben, ez 0,7 százalékponttal magasabb az előző negyedévi mutatónál. A múlt év egészében a PCE 1,6 százalék volt, ami önmagában nem vészesen magas, viszont csaknem kétszerese az 1998-as 0,9 százaléknak.

Alan Greenspan Fed-elnök szerint a munkaerőpiac telítettsége és a részvényárfolyam-emelkedés keresletfokozó hatása miatt még az erőteljes – tavaly hivatalosan 3,25 százalékos – termelékenységjavulás ellenére is egyensúlytalanság és inflációs veszély alakul ki, amire a Fednek kamatemeléssel kell reagálnia.

A múlt év közepe óta a Fed már négyszer szigorított, minden alkalommal 0,25 százalékpontot emelve az irányadó kamaton. A vártnál magasabb GDP-bővülés láttán az elemzők biztosra veszik, hogy a kamatügyekben illetékes nyíltpiaci bizottság a következő, március 21-i ülésén tovább srófolja az 5,75 százalékos rátát, amit még tavasszal újabb hasonló lépés követhet. Néhányan nem tartják kizártnak, hogy az év végéig akár öt kamatemelésre is sor kerülhet, mivel a Fed 3,5-4,0 százalékos GDP-növekedést tart inflációs veszély nélkül fenntarthatónak. A New York-i tőzsdén ennek megfelelően komoly eladási hullám követte a GDP-adat bejelentését, s meghatározó index, a Dow Jones – több mint tíz hónap elteltével először – 10 ezer pont alá süllyedt. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik