Gazdaság

ALCATEL – Tovább terjeszkedik

Újabb nagy lépést tett nemzetközi pozíciói javításának útján a távközlési eszközöket és berendezéseket gyártó Alcatel, amikor 7,1 milliárd dolláros felvásárlási szerződést írt alá a kanadai Newbridge Networks nevű céggel.

Tavaly szeptemberig az Alcatel egy év alatt öt céget vásárolt fel az Egyesült Államokban, majd észak-amerikai jelenlétének további erősítése végett novemberben megkezdte a tárgyalásokat a Newbridge-zsel, amelynek vezetése a sorozatosan kedvezőtlen nyereségadatok miatt bejelentette: vevőre vár. Serge Tchuruk, az Alcatel vezérigazgatója elmondta, hogy vállalata a globális hálózati üzletág három meghatározó szereplőjének egyike kíván lenni, amit nagymértékben elősegít a Newbridge megszerzése. Az Alcatel a nagysebességű internethasználatot biztosító úgynevezett aszimmetrikus digitális vonalak terén a világpiac közel felét ellenőrzi, együttesen azonban még megelőzi őt három cég, az amerikai Lucent Technologies és a Cisco Systems, illetve a kanadai Nortel Networks.

Az Alcatel arra számít, hogy a Newbridge az idén 160 millió dollárral járul hozzá üzemi eredményéhez, ezen belül 50 millió dollárnyi lehet a fúzióból származó megtakarítás. Jövőre e két mutató 430, illetve 150 millió dollár lehet. Komolyabb elbocsátásokra azonban aligha kerül sor, mivel a Newbridge már korábban végrehajtott egy 10 százalékos, 600 állást érintő létszámleépítést. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik