Gazdaság

VERHEUGEN-LÁTOGATÁS – Nem a pénz, hanem a bizalom

Magyarországnak és a többi tagjelöltnek teljes mértékben át kell vennie a környezetvédelmi joganyagot az uniós belépés időpontjáig – jelentette ki Günter Verheugen, az Európai Unió (EU) Budapesten tárgyaló bővítési főbiztosa. A politikus így kommentálta az Európai Parlament múlt hét végi közleményét, amely az ügyben az eddigi legkeményebb hangot ütötte meg, azt javasolva a tagállamoknak, hogy környezetvédelmi ügyekben ne engedélyezzenek átmeneti halasztást a tagjelölteknek. Verheugen egyúttal emlékeztetett: nem a parlament, hanem a tagállamok tárgyalnak a bebocsátásra váró államokkal, ezzel sejtetve, hogy nem az előbbi testület van döntési pozícióban.

“A csatlakozás időpontjában a környezetvédelmi standardokat pénzügyileg és műszakilag lehetetlen lesz elérni” – mondta a főbiztos, így minden bizonnyal – a joganyag átvétele után – elkerülhetetlen lesz egyes technikai jellegű átmeneti kérelmek engedélyezése.

Günter Verheugen szerint még ebben a félévben, a portugál elnökség alatt megnyitják a csatlakozási eszmecseréken eddig nem tárgyalt öt fejezetet.

A főbiztos a felkészülés három prioritását jelölte meg: az európai joganyag teljes körű átvételét, az adminisztratív struktúrák megerősítését és az európai pénzeszközök hatékony kezelését. Utóbbival kapcsolatban Verheugen kitért a Phare-támogatások kérdésére. “Súlyos problémák voltak a múltban, de ezeket mára leküzdöttük” – hangzott értékelése.

Verheugen szólt arról is, hogy a csatlakozás szerinte nem pénzről, preferenciákról és normákról szól. “Ez elsősorban politikai kérdés, amelyben meghatározó a kölcsönös bizalom”. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik