Gazdaság

PWC-ÁTALAKULÁS – Összeférhetően

A PricewaterhouseCoopers (PwC) két vagy több cégbe szervezi át különböző szolgáltatásait. A cél részben az, hogy eleget tudjanak tenni a könyvvizsgáló szakmára érvényes szigorú összeférhetetlenségi szabályoknak, részben pedig az, hogy lehetővé váljon a tőkebevonás.

Az amerikai pénzügyi felügyeleti szerv, a Securities and Exchange Commission (SEC) vizsgálatának január elején nyilvánosságra hozott eredménye szerint – mint ezt annak idején a Financial Times megírta – a nagy nemzetközi könyvvizsgáló cégek, amelyek egyre nagyobb mértékben más tanácsadási szolgáltatást is kínálnak, több esetben nem felelnek meg a szigorú amerikai összeférhetetlenségi szabályoknak: a partnerek egy része olyan társaságban birtokol részvényt, amelyet cégük auditál. Mint Bienerth Gusztáv, a PwC budapesti irodájának vezérigazgatója elmondta, a társaságnál az összeférhetetlenség a Price Waterhouse és a Coopers & Lybrand fúziója után vált kritikussá, hiszen emiatt korábban legálisan birtokolt részvények megtartása tilossá vált. Ezért a PwC már november óta foglalkozik a szervezeti átalakítással. Az átszervezés másik oka, hogy a különböző üzletágak előtt meg kívánják nyitni az utat a tőkebevonásra anélkül, hogy a könyvvizsgálói függetlenséget kockáztatnák. Az elektronikus kereskedelem például jelentős tőkebevonást tesz lehetővé, de azok a cégek, amelyeket a PwC auditál, a jelenlegi szervezetben nem vehetnek rész benne.

A PwC-nél tehát a jövőben a vezetési tanácsadás, az üzleti folyamatok kihelyezése, az emberi erőforrás tanácsadás és a vállalati pénzügyi tanácsadás egy része különválik a könyvvizsgálattól, a könyvvizsgálathoz kapcsolódó üzleti tanácsadástól és az adótanácsadástól. Egyelőre nem tudni, hogy két vagy több különálló egységet hoznak-e létre – a megoldásokat az egyes országok sajátosságaihoz igazítják. A kulcspiacokon az év második felére tervezik kialakítani az új struktúrákat. “Magyarország ebből a szempontból nem számít kulcspiacnak, de itt is megkezdődik a munka az átalakítás érdekében” – közölte Bienerth Gusztáv. Mint mondta, figyelemmel lesznek az eltérő szabályozási környezetre és tőkebevonási lehetőségekre. Kérdésre válaszolva nem tartotta kizártnak, hogy Magyarországon megmarad a PwC kizárólagos tulajdonában lévő három cég – a könyvvizsgálattal, a vezetési tanácsadással és az ingatlan-tanácsadással foglalkozó -, ám a tulajdonosi szerkezet változik, lehetséges, hogy helyi tőkét vonnak be. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik