Gazdaság

Mit tehet a biztosító?

IDŐJÁRÁSI MEGFIGYELÉS ÉS KUTATÁS. A természettudományos eredmények és az aktuáriusi tapasztalatok ötvözése céljából például Bermudán 13 biztosító évi 1,3 millió dolláros kutatási alapot hozott létre. Európai biztosítók gyakran házon belüli éghajlatkutatót foglalkoztatnak.

PÉLDAMUTATÁS. Belső működése során a biztosító is követhet környezeti elveket, amelynek alapjait és eredményeit közreadja. Ilyet tesz például a Swiss Re és a Munich Re. CÉLZOTT TÁMOGATÁSOK. Az energiahatékony beruházások és megújuló energiaforrások támogatása közvetve és közvetlenül is csökkentheti a biztosító által lefedett kockázatot – egyfelől a klímaváltozás lassításával, másfelől a konkrét biztosításoknál. Így üzemszünet-biztosítás esetén, az áramkimaradás elkerülése végett hagyományos energiaforrásainkat napenergiával kombinálhatjuk.

ZÖLD BEFEKTETÉSEK. Környezeti szempontból kiváló vállalkozásokba invesztál a biztosító. – A norvég Storebrand például egy alapot hozott létre, amely csak egy kilenc környezeti szempont alapján végzett teszten megfelelő vállalatokba fektet be.

KATASZTRÓFATERVEK KÉSZÍTÉSE. A biztosítók katasztrófa esetén bevethető terveket és technológiákat dolgoznak ki. A viharok nyomán gyakori épületkárok megelőzésére részt vesznek építési eljárások kifejlesztésében, vagy például a nagy ügyfeleket szélsőséges időjárású területeken viharjelző rádiókkal látják el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik