Gazdaság

Tévedni emberi dolog,

tartja a mondás, és a sztármenedzserek is gyakran hibáznak. Persze elemi érdekük kiköszörülni a csorbát, amihez el kell ismerniük (ha nem is mondják ki nyíltan), hogy rosszul döntöttek. Bojár Gábor a Graphisoft-részvények küszöbönálló hazahozatalával kapcsolatos közelmúltbeli nyilatkozatában odáig már eljutott: a frankfurti tőzsdei bevezetés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A forgalom – a bevezetés varázsának múltával – megcsappant, mert a részvény nem volt elég érdekes a befektetőknek a sok száz konkurens papír között. Hogy nem éri meg elkerülni Budapestet, azt persze jó eséllyel meg lehetett előre jósolni. Egész egyszerűen azért, mert a magyar piacon alig egy tucat, a nagy külföldi alapok számára is vonzó méretű cég van, így aki ide bekerül, azt számon tartják, folyamatosan foglalkoznak vele a külföldi elemzők is. A Graphisoft nem ezt az utat követte, így csak egyike volt a frankfurti Neuer Markton forgó sok száz papírnak.

Bojár Gábor elnök-vezérigazgató mostani döntését csak helyeselni lehet. A várhatóan pár hónapon belüli budapesti bevezetésből a Graphisoft jócskán profitálhat. Részben a fent leírt okok miatt, részben azért, mert mostanában ismét népszerűbbek külföldön a magyar részvények, részben pedig azért, mert ennek segítségével a menedzsment is jó áron adhat el papírjaiból, a kibocsátást, ugyanis minden bizonnyal részvényeladással kombinálják. Emellett jól járhat a Budapesti Értéktőzsde is. A magyar börze idáig bizonyos értelemben az “államból élt”, hiszen a magán kibocsátású, nem állami privatizációhoz kapcsolódó részvényeladás nemcsak ritka volt, mint a fehér holló, de hosszú távon többségében tiszta ráfizetést jelentett a befektetőknek. Csalódást jelentett a nagyobbak közül a Fotex és a Cofinec is, s akkor még nem is beszéltünk olyan tőzsdei szempontból “legendás” részvényekről, mint a Fűzfői Papír, a Gardénia vagy a Phylaxia Pharma, ahol pénzüknek harmadánál-negyedénél tartanak a befektetők. Pozitív példaként legfeljebb a Zwack, a NABI és a Mezőgép tekinthető, de pár fecske ugyebár nem csinál nyarat.

Jól jön a tőzsdének a Graphisoft azért is, mert így immár két információtechnológiai cég szerepel majd a piacon, így ebbéli hatalmas lemaradásunk (mely nemcsak Nyugat-Európához, de még a lengyel piachoz képest is szembetűnő) valamicskét csökken. Az igazi persze az lenne, ha sokan jönnének a Graphisoft után is, méghozzá megbízható, átlátható működésű, korrekt cégek, erre azonban továbbra is vajmi kevés az esély. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik