Gazdaság

Szóbeszéd volt csupán,

rosszindulatú pletyka, hogy a Mol Rt. elnökét és vezérigazgatóját meneszteni akarná bárki is. Éppen ezért az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. közleményében a leghatározottabban cáfolta a napokban megjelent ilyen tartalmú híreszteléseket, s a két csúcsmenedzsert teljes bizalmáról biztosította.

Az állami tulajdonos reagálása meglehetősen szokatlan, ugyanis a belterjes körökben hetek óta terjedő pletykának az adott országos ismertséget, hogy az ÁPV Rt. cáfolt. Eredetileg a korábban gyakran együtt focizó miniszterelnök és Csák János Mol-elnök közötti nézeteltérésről beszéltek a jól értesültek, s bár senki nem volt ott a vitájukon, “többen látták vörös fejjel kijönni” a menedzsert a miniszterelnöki dolgozószobából. Miként az már a szájról szájra szálló híresztelésekkel lenni szokott, a vita hevessége fokozódott az idők múlásával, az érintettek köre pedig bővült. Ha az ÁPV Rt. a múlt héten nem cáfol oly vehemensen, akkor hamarosan még az éjjeliőr helyzete is megingott volna az olajtársaságnál.

Csakhogy a vagyonkezelő cáfolt, ez pedig új megvilágításba helyezi az egész kérdést. Csák János maga sem lehet elégedett azzal, amit az elmúlt évben a Mol élén véghez vitt, a legnagyobb kudarcok éppen ott érték, ahol a legkevésbé volt várható. A még mindig nagyon átpolitizált cég első valóban üzletemberi gondolkodású vezetőjeként nem sikerült a Molt a politika szorításából kiszabadítania. A gázárképlet unalomig ismert problémakörében nem történt előrelépés, s bár a részvényesek bizakodnak (mást úgy sem tehetnek), semmi jele annak, hogy a kormány meghozná végre liberalizáló döntését.

Amennyiben az állam nem engedi el a Mol kezét, napirenden maradnak a súrlódások Csák és a miniszterelnök között. Ez pedig hosszú távon nem kecsegtet túl sok jóval. Érthető, hogy az ÁPV Rt. szeretné megtartani e kulcspozícióban Csákot, másrészt azonban már kinevezése sem kizárólag Gansperger Gyula döntésére történt, így esetleges visszahívása sem egyedül a vagyonkezelőtől függ. Sokkal hatásosabban lehetett volna megerősíteni Csák pozícióját a Molnál, ha a miniszterelnök vagy kormányának egy tagja mondott volna valami biztatót és jogilag kötelező érvényűt a gázárról.

Erre azonban még várnia kell a részvényeseknek, csakúgy, mint Csáknak. Kérdés, kinek fogy el előbb a türelme. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik