Gazdaság

NATWEST-RBS – A harc vége

Többhónapos csata után a Nagy-Britannia harmadik legnagyobb bankjának számító National Westminster (NatWest) vezetése fölhagyott az ellenállással, és a Royal Bank of Scotland (RBS) 22 milliárd fontos ellenséges felvásárlási ajánlatának elfogadására szólította föl a részvényeseket. Az egyaránt több mint 300 éves angol és skót bank egyesülésével Nagy-Britannia második és Európa hetedik legnagyobb kereskedelmi bankja jönne létre 41,9 milliárd fontos piaci értékkel, 94 ezer alkalmazottal és 2400 belföldi fiókkal. Az ügylet fő vesztese a NatWestre korábban ajánlatot tevő Bank of Scotland (BoS).

Az ügyfelek egyelőre nem fogják érzékelni a fúziót, mivel mindkét patinás bank megőrzi saját nevét. A szerteágazó fiókhálózat is megmarad, igaz, jelentős mértékű létszámcsökkentést helyeztek kilátásba: három év alatt 18 ezer munkatárstól válnának meg, főként a NatWest állományából. A létszámleépítéstől és a számítógépes banki szolgáltatás felfuttatásától több mint egymilliárd fontos költségmegtakarítást vár az új pénzintézet.

A NatWest bizonyos értelemben magának köszönheti, hogy felvásárlási célponttá vált. Tavaly szeptemberben szemet vetett az egyik legnagyobb brit életbiztosítóra, a Legal and General Groupra. A szándékolt 11 milliárd fontos felvásárlással a brit bankszektorban elfoglalt, kissé megfakult helyzetét akarta megerősíteni, mivel a Westmister Bank és a National Provincial összeolvadásból 1968-ban létrejött, addig jól fejlődő pénzintézet a kilencvenes évek második felében kimaradt a nagy nemzetközi bankfúziókból, és szűkíteni kényszerült tevékenységét is. A tőzsde azonban kedvezőtlenül reagált a NatWest vételi ajánlatára, és a bank árfolyama napok alatt 26 százalékkal esett. Ekkor állt elő 21 milliárd fontos ellenséges vételi ajánlatával a BoS, amely félmilliárd fontos költségcsökkentést is ígért a részvényeseknek. A NatWest erős védekezésbe kezdett, meghirdetve, hogy három legnagyobb vállalkozása eladásával 5,9 milliárd fontot fizet ki részvényeseinek, ha azok elutasítják a BoS ajánlatát.

Novemberben az RBS is ringbe szállt, hasonló nagyságú ellenséges vételi ajánlatot terjesztve elő. Bár értékben a BoS ajánlata valamivel magasabb volt, a NatWest részvényesei az RBS stratégiai terveit kedvezőbbnek ítélték. A múlt hét végére több mint 50 százalékuk igent is mondott az ajánlatra, s ezt követően a menedzsmentnek sem volt már más választása, mint beadni a derekát. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik