Gazdaság

INTŐ AZ OPEC-NEK – Brüsszel is unja már

Nyilatkozatban szólította fel az Európai Bizottság a Kőolajexportáló Országok Szervezetét (OPEC) arra, hogy ne gátolja a világgazdaság növekedését az energiahordozó mesterséges drágításával. Az állásfoglalás szerint a jelenlegi olajárak tartóssá válása inflációs nyomást gerjeszthet.

Mint ismeretes, az OPEC miniszterei múlt ősszel döntöttek úgy, hogy a tagországok ez év márciusának végéig együttesen napi 4 millió barrellel visszafogják a kínálatot, s ehhez Mexikó és Norvégia további 325, illetve 200 ezer barrellel csatlakozott. Információk szerint az OPEC-tagok többsége azt akarja, hogy termeléskorlátozás – amelynek eredményeként a világpiaci árak csaknem megháromszorozódtak – március után is maradjon érvényben. Az Európai Unió végrehajtó testületének a maga nemében szinte példátlan állásfoglalása szerint a kőolajexportőr országoknak érthető és jogos érdeke fűződik ahhoz, hogy előteremtsék a gazdaságuk számára meghatározó bevételeket, azonban szem előtt kell tartaniuk az importőr országok gazdasági növekedésének és fejlődésének kilátásait is.

A múlt héten egyébként kilencéves csúcsot döntött a világpiaci alaptípusnak számító északi-tengeri Brent kőolaj ára a londoni piacon, elsősorban a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) azon jelentésének hatására, amely szerint decemberben hat éve nem látott ütemben zuhantak a fejlett ipari felhasználó országok kőolajtartalékai. A barrelenként 27,90 dolláros ár az öböl-háborús válság óta a legmagasabb szint. Elemzők szerint nem zárható ki, hogy a márciusi határidős ár átlépi a 30 dollárt. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik