Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – A részvény a nyerő

Optimista a magyar piac jövőjét illetően a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Rt. vezető munkatársa. Kolossay Balázs úgy véli, a gyorsjelentések nem csak a cégek jövedelemtermelő képességének javulását mutatják, hanem a növekedés idei folytatódását is előrevetítik.

A magyar vállalatok számára jó növekedési kilátásokat ígérnek az unió gazdaságának felívelésével kapcsolatos pozitív várakozások, hiszen a magyar export 70 százaléka oda irányul. Ráadásul a hazai tendenciák is biztatóak, hiszen a várhatóan mérséklődő infláció emelkedő reáljövedelmeket eredményez, ami a hazai fogyasztás és a GDP bővülését segítheti.

Az infláció és a többi makro mutató (folyó fizetési mérleg, költségvetés hiánya) kedvező alakulása esetén az ország megítélése tovább javulhat, ami az országkockázat javulásán keresztül a cégek kockázati prémiumának a csökkenését, és a vállalatok iránti további befektetői érdeklődést indukálhat.

A Fed februári kamatemelésével viszont a bizonytalanság még nem múlt el a tengerentúlon. Ha az amerikai gazdaság növekedése fokozatosan lefékeződik egy inflációs nyomást már nem gerjesztő szintre, akkor lényegesen kisebb kockázattal kell számolni.

A Matáv súlyát indokolja, hogy a beszélgetési tarifák csökkenése várhatóan segíti a telefonhasználat átlagos idejének növekedését, illetve a cég a piac liberalizációját már versenyképes tarifaszerkezettel várhatja. Másrészt a mobil lefedettség a jelenlegi 16 százalékról feltehetően 22-25 százalékra nő a közeljövőben, ami maga után vonja a mobiltelefon-használat további dinamikus fejlődését. Emellett a telefontársaság esetében az internet rohamos térhódítására is számítani lehet. –

KOLOSSAY BALÁZS, Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Rt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik