Gazdaság

HŐGUTA ELLEN – Légkondi a lóagyban

Speciális hűtőrendszert azonosítottak a lovak koponyájában kanadai állatorvosok. A felfedezés arra a régi talányra ad magyarázatot, miért nem kapnak gutaütést a patások vágta közben. Az eredményt elsősorban versenylovakat felkészítő trénerek hasznosíthatják.

A rendkívüli izommunka óriási hőt termel, és a számítások szerint a vágtázó állatok agyába kerülő vérnek ilyenkor több mint 40 fokosnak kellene lennie. A mérések azonban mást mutattak: az agyban lévő vér ugyanis valahogy lehűl. A hűtés mechanizmusára csak most derült fény.

A lovakba beépített frizsider valójában egy levegővel teli páros járat a koponyában, amely össze van kötve az orrnyílással. E légjárat mellett haladnak el az agyba vezető artériák a jobb- és a baloldalon is, miközben lehűlnek; a központi idegrendszer így sohasem kap 40 fokosnál melegebb vért.

Hasonló, léghűtő rendszerek már régóta ismertek más emlősök koponyájában is, a tevék orrában például valóságos labirintus helyezkedik el – ez a forró sivatagi levegő hűsítésében és párásításában játszik szerepet -, de a vér koponyán belüli léghűtésére eddig nem találtak példát a zoológusok. Igaz, az ominózus üreg a lovaknál régóta ismert, az anatómusok már 1756-ban leírták, sőt, más lófélék, például zebrák vagy szamarak szervezetében is megtalálták, rendeltetését azonban mindeddig homály fedte. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik