Gazdaság

A botrány krónikája

1991. FEBRUÁR. Karlheinz Schreiber fegyverkereskedő levélben arra kéri Walther Leisler Kiep CDU-kincstárnokot, hogy szerezze meg Helmut Kohl kancellárt támogatását egy 223 millió dolláros fegyverüzlet biztosításához, amelynek keretében Szaúd-Arábia 36 darab Fuchs típusú tankot vásárolna a Thyssen cégtől. A német nemzetbiztonsági hivatal jóváhagyja az ügyletet.

1991. AUGUSZTUS. A svájci St. Margrethenben Schreiber találkozik Kieppel és Horst Weyrauchhal, a CDU könyvelőjével, s átad nekik 500 ezer dollárt. A pénz sorsa azóta ismeretlen.

1995. Német ügyészségi nyomozók vizsgálni kezdik Schreiber üzleti ténykedését.

1997. Egy franciaországi vizsgálat megállapítja, hogy az Elf Aquitaine olajtársaság 50 millió dolláros kenőpénzt fizetett a kelet-németországi Leuna kőolajfinomító tulajdonrészének megszerzéséért.

1999. AUGUSZTUS 31. Az ügyészség letartóztatási parancsot ad ki a Torontóban élő Schreiber ellen, és kiadatását kéri a kanadai hatóságoktól.

1999. NOVEMBER 4-8. Ügyészségi letartóztatási parancsot adnak ki Kiep ellen, aki föladja magát, és óvadék ellenében szabadlábra kerül. Azt állítja, hogy a Schreibertől származó 500 ezer dolláros adomány a CDU kasszájába került. Kohl tagadja, hogy tudomása volna az adományról.

1999. NOVEMBER 26. Heiner Geissler, a CDU korábbi kampánymenedzsere azt közli, hogy Kohl titkos bankszámlákat tartott fenn. Négy nappal később Kohl beismeri a pártfinanszírozási törvény megszegését.

1999. DECEMBER 6. Kohl bejelenti, hogy a kilencvenes években 1 millió dollárnyi titkos adományokat fogadott el, s a pénzt a keleti tartományokban működő CDU-szervezetek támogatására fordította. Az ügyészség vizsgálatot indít Kohl ügyleteinek feltárására.

2000. JANUÁR 14. Manfred Kanther volt belügyminiszter és a CDU hesseni tartományi szervezetének egykori elnöke beismeri, hogy 4 millió dollárt utaltak át Svájcba. Kanther később lemond parlamenti mandátumáról.

2000. JANUÁR 18. A CDU végrehajtó bizottsága felszólítja Kohlt, hogy mondjon le a tiszteletbeli pártelnöki címről. Kohl ezt meg is teszi, parlamenti mandátumától azonban nem válik meg.

2000. JANUÁR 20. Öngyilkosságot követ el Wolfgang Hüllen, a CDU parlamenti frakciójának könyvelője. Hátrahagyott levelében elismeri, hogy pártpénzeket sikkasztott el.

2000. JANUÁR 23. Német tévéjelentés szerint Francois Mitterrand 1994-ben az Elf Aquitaine-en keresztül juttatott pénzt Kohlnak, hogy elősegítse újraválasztását. Kohl később “abszurdnak” minősíti a hírt.

WOLFGANG SCHäUBLE.

Ő is vallott

Ajánlott videó

Olvasói sztorik