Gazdaság

VEZETŐI IDEÁLOK – Kiskirályok végnapjai

A magyaroknak elegük van a diktatórikus vezetőkből, helyettük olyanokra vágynak, akik bátorítják őket s a jövőbe tekintenek.

Jack Welch, a General Electric elnök-vezériigazgatója, akit vérbeli vezetőnek – leadernek – tartanak, a következőképpen fogalmazza meg feladatát a róla szóló könyvben: “Az a dolgom, hogy a legkitűnőbb embereknek a legnagyobb lehetőséget teremtsem meg és a forrásokat a lehető legjobban osszam szét a megfelelő helyekre. Ennyi az egész. Ötleteket adni és forrásokat kihelyezni, majd félreállni az útból.” (Robert Slater: Jack Welch and the GE Way). Welch a legszívesebben elfeledkezne a menedzser elnevezésről, mert ez a szó szerinte olyan képzeteket kelt, hogy az illető “inkább ellenőrzi, mint előmozdítja a dolgokat, bonyolítja, ahelyett, hogy egyszerűsítené a helyzetet, sokkal inkább helytartóként, semmint katalizátorként viselkedik”.

A LEADER. A vezetéstudomány azokat hívja menedzsernek, akik kialakítanak egy szervezeti rendszert és azt hatékonyan működtetik. Ugyanakkor a leader (az elnevezésnek nincs általánosan elfogadott magyar megfelelője) olyasvalakit takar, aki alapvetően a humán erőforrásokra helyezi a hangsúlyt, s nem a belső hatékonyságra, hanem a környezet kihívásaira koncentrál. “A leader képes változást végigvinni, de amikor a változás megtörtént, már menedzserre van szükség” – magyarázza Bakacsi Gyula, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem (BKE) vezetési és szervezési tanszékvezető-helyettese.

A gyakorlatban a vezetők tevékenységében nem válnak el egymástól a menedzser és a leader feladatai, de egy-egy periódusban egyik vagy másik hangsúlyosabbá válik. Napjainkban azonban – mivel a környezet egyre gyorsabban változik – a leader-szerep egyre fontosabb lesz. Már most is vannak olyan iparágak – távközlés, informatika, média -, amelyekben nincs nyugalmi periódus, a vállalatok tehát folyamatos változásra kényszerülnek. Sőt, olykor már előbb kell cselekedniük, mint ahogyan a változás bekövetkezik. “Az Intel kétévente új üzem építésébe kezd, pedig még nem tudja, mit fog ott gyártani” – érzékelteti a helyzetet Bakacsi.

A GLOBE (Global Leadership and Organizational Behavior Effectiveness) nemzetközi kutatási program azt igyekszik feltérképezni, milyen tulajdonságokkal kell rendelkezniük a vezetőknek ahhoz, hogy jó leader válhasson belőlük. 59 ország 61 kultúrájában azonos kérdőív kitöltésére kértek középvezetőket (hat vagy annál több szintű szervezetben a két legalsó és legfelső szintet, ennél laposabb felépítés esetén egy-egy szintet kivéve mindenkit középvezetőnek tekintettek). Ebben azt firtatták, a válaszolók kit tekintenek jó leadernek, tehát milyen az a vezető, aki képes “Önt, másokat, csoportokat motiválni, befolyásolni, illetve elősegíteni, hogy hozzájárulhassanak a szervezet sikeréhez, a feladat sikeres végrehajtásához”. A kutatás magyar résztvevői, a BKE vezetési és szervezési tanszékének munkatársai faktoranalízis segítségével két olyan vezetőtípust azonosítottak, amely egyértelműen kívánatos a válaszolók szemében (lásd táblázatunkat). Ugyanakkor a legnagyobb egyetértés egy elutasított típus megítélésében adódott, amilyennek a válaszadók szerint nem szabad lennie a jó vezetőnek.

A válaszokból kiderül, hogy a múltat nem tudtuk magunk mögött hagyni. Bár a magyar vállalatvezetői gárdának igen jó a megújulási képessége, ez nem jelenti, hogy a mélyen gyökerező hiedelmeket sikerült volna meghaladnunk. Hiába vágynak az emberek hiteles-participatív és változásvezetőkre, először a régi vezetői stílusokat kell kiradírozni a gondolkodásból. Ebben nincs generációs különbség, egyetemi hallgatók körében végzett felmérésből ugyanis kiderült, hogy a diákoknál ugyancsak egy markánsan negatív típus elutasításában van a legnagyobb egyetértés, mi több, kutatási eredmények arra is rámutatnak, hogy ugyanolyan bizalmatlanok, mint a szüleik. A magyarok által vágyott vezetők mindazonáltal nem különböznek gyökeresen azoktól a típusoktól, amelyek univerzális példának tekinthetők.

EGYEDI ESETEK. A jó leadereknek persze a környezeti kihívásokra is megfelelően kell reagálniuk. Az, hogy milyen a jó vezető, sok mindentől, egyebek mellett az iparági sajátosságoktól (versenyhelyzet, dinamika, komplexitás) is függ. Annak kiderítéséhez pedig, hogy egy adott szervezetben milyen típusú vezetői stílus kívánatos, konkrét elemzésre van szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik