Gazdaság

OTP-ELEMZÉS – Uniós konvergencia

Az Európai Unióhoz (EU) csatlakozni kívánó országok közül Magyarország tekinthető az egyik legfelkészültebb jelentkezőnek, így minden valószínűség szerint részt vehet a bővítés első fázisában – állítják az OTP Értékpapír Rt. szakemberei, akik most publikált tanulmányukban a konvergencia folyamat magyar vonatkozásait vizsgálták.

A csatlakozási tárgyalások előtt az EU több belső reformot kíván megvalósítani, e folyamat 2002-ig is eltarthat, így Magyarország teljes jogú tagsága az elemzés szerint 2004-ben lehet esedékes. A jövedelmek konvergenciája igen hosszú folyamatnak ígérkezik, az unió átlagos egy főre jutó GDP-jének felét kitevő magyar érték 2019-2023-ra érheti el az akkori átlagot. Több tényező viszont, így gazdaságunk integráltsága és nyitottsága, a gyors felzárkózás lehetőségét vetíti előre. Leggyorsabban a tőkepiaci konvergencia valósulhat meg – vélik a szakemberek.

A csúszó leértékelés elhagyása a jövő év végén esedékes, attól kezdve a forintot az euróhoz kötnék az uniós árfolyam-mechanizmus (ERM II) szabályainak megfelelően. Az euró bevezetésére legkorábban 2006-ban kerülhet sor, hiszen az EU-csatlakozást az előírt kétéves ERM-tagság követné. A piaci árak szintén ezt a forgatókönyvet valószínűsítik.

A befektetéseket tekintve a csökkenő nominális kamatláb a hosszú lejáratú fix kamatozású állampapírok árfolyamát mindenképpen kedvezően befolyásolja. A részvénypiacon a korábbi példákra alapozva adottak egy tartós hossz feltételei, az elkövetkező hat évben a tanulmány készítői szerint 3-6 szorosára növekedhet a budapesti részvényindex. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik