Gazdaság

Narancskoncentrátum

Február 17-én hozza nyilvánosságra álláspontját a Vodafone és a Mannesmann fúziójáról az Európai Unió (EU) versenyhivatala. Ekkor zárul le a jóváhagyási eljárás első, egy hónapos szakasza. A Vodafone ugyanis már január első felében hivatalosan értesítette Brüsszelt vételi szándékáról, még jóval azelőtt, hogy célba ért volna a Mannesmann megvételére tett ajánlata.

Elemzők azonban a megafúzió jelentősége és várható piaci hatása miatt nagyobb esélyt adnak annak, hogy a bizottság további vizsgálatokat tart majd szükségesnek és a jóváhagyási procedúra a második, jóval időigényesebb szakaszába lép. Bizottsági források azonban már elhintették, hogy várhatóan nem találnak majd kivetnivalót a két cég egyesülésében. A Vodafone-Mannesmann ugyanis megítélésük szerint még a fúzió után sem lesz egyeduralkodó egyetlen európai piacon sem.

Egyedül a brit távközlésben leselkedne ilyen veszély, ha az új cég nem ad túl a Vodafone fő helyi konkurensének számító Orange-en. Az Európai Bizottság levél- ben már korábban jelezte a Vodafone-nak az összeférhetetlenséget. Annak azonban nincs szándékában megtartani az Orange-ot, amelyért állítólag már ketten is bejelentkeztek: a France Télécom és a holland KPN. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik