Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Konzervatívan spekulálni

Rövid távon óvatosságra inti a befektetőket Varga Csaba, az OTP értékpapírcégének vagyonkezelője. Véleménye szerint a féléves, sőt az éves stratégia kialakításakor nagyon fontos tényező, hogy a magyar részvénypiac növekedése egyelőre erősen függ az amerikai piactól, ezért nem elég pusztán itthonra figyelni.

Ha például nem sikerül megelőzni az amerikai gazdaság túlhevülését, akkor az infláció leszorítása érdekében a jegybanki funkciókat ellátó Fed kénytelen lesz tovább emelni a kamatokat, ami bizonyára sokkolná a részvénypiacot.

Hosszabb távon azonban kedvezőbb a kép, hiszen jók a magyar piac kilátásai, gondoljunk csak az uniós konvergenciára, a javuló vállalati eredményekre vagy a csökkenő állampapír-piaci hozamokra.

Mindezek alapján Varga Csaba egy viszonylag konzervatív, 40 százalékos részvényhányadot tartalmazó portfóliót javasol, amelyben a Matáv dominál. A távközlési társaság papírjait elsősorban rendeződő tarifarendszere, valamint az internet-szolgáltatásban és a mobil szektorban rejlő további lehetőségek miatt ajánlja a szakember.

Az OTP esetében a piacinál gyengébb eredmény, valamint a bank egyik ügyfele, a HajdúBét körüli bizonytalanságok remek beszállási pontként szolgálhatnak – véli az ajánló – , hiszen hosszabb távon több kedvező változás is várható a hitelintézet életében. Ilyen lehet például az év folyamán várt kamatcsökkenés, mert ez a lakás- és az áruhitelek állományának növekedését hozhatja magával.

A Mol esetében a gázárképlet esedékes kihirdetése az árfolyamban akár többször 10 százaléknyi ugrásszerű emelkedést is előidézhet. A társaság megítélése egyre jobb. A várhatóan gyenge 2000. évi eredmény ellenére – a kedvező hosszú távú kilátások bázisán – a nagyobb nemzetközi befektetési “házak” mind vételre ajánlják a papírt. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik