Gazdaság

FILMES ELISMERÉSEK – Budapesti tizenkettő

A Magyar Film- és Tévéművészek Szövetsége, valamint a Magyar Újságírók Országos Szövetsége film- és tévékritikusi szakosztályának tagjai szerint minden idők legjobb magyar filmje a Jancsó Miklós által rendezett Szegénylegények. A “Budapesti Tizenkettő” listáját először 32 évvel ezelőtt állították össze az 1948 és az 1968 között készült munkákból válogatva a Magyar Filmművészek Szövetsége játékfilmes és kritikusi szakosztályának tagja. Az 1968-as listán négy olyan film szerepelt, amely most is bekerült a legjobb 12 közé: a Szegélylegények, a Körhinta, a Hannibál tanár úr és a Valahol Európában (a mostani toplistáról lásd táblázatunkat).

Az idei rangsor közzétételével szinte egy időben nyílt meg a Budapesti Kongresszusi Központban a 31. Magyar Filmszemle. Az esemény elsőnapi gáláján életműdíjakat vehetett át Bajusz József gyártásvezető, Fejér Tamás rendező, Fövény Lászlóné nyugdíjas egyetemi tanár, Herskó János rendező, Madaras József színész, Szőllőssy Andrásné nyugdíjas egyetemi tanár és Tóth János operatőr, rendező.

A lapzártánk után véget érő seregszemlén 24 nagyjátékfilm, 27 kisjáték-, illetve 31 dokumentumjellegű filmmel szálltak a ringbe a különböző díjakért. A filmszemle tanácsa által felkért játékfilmes, kísérleti és kisjátékfilmes kategória zsűrije által megszavazandó 28,5 millió forintos fődíjhoz a TV2 25 millió forinttal, a Kodak cég 1 millióval járult hozzá. A testület díjat adományoz a legjobb rendezésnek, elsőfilmnek, kísérleti, valamint kisjátékfilmnek, operatőrnek, forgatókönyvírónak, női és férfi színésznek, vágónak, és hangmérnöknek. A nem fikciós kategória zsűrije is oszt díjakat: Budapest Főváros Önkormányzata ajánlotta fel a 1,5 millió forint értékű fődíjat. E grémium ezenkívül rende-zői, két kategóriadíjat, egy vágói, valamint hangmérnöki elismerést ítél oda. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik