Gazdaság

FED SZIGOR – Befékeztek

Huszonöt bázisponttal emelte a múlt szerdán az irányadó 1 napos kamatlábat az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nyíltpiaci bizottsága. A diszkontráta így 5,25 százalékra, míg az irányadónak tekintett 1 napos kamatláb 5,75 százalékra emelkedett. A lépés az előzetes várakozásoknak megfelelt, bár egyes, utólag pesszimistának bizonyult elképzelések 50 bázispontnyi emelést is elképzelhetőnek tartottak. Megfigyelők valószínűsítik, hogy hamarosan újabb szigorításra kerül sor. “Mindaddig további kamatemelésekre számíthatunk, míg a fogyasztás növekedése nem lassul a jövedelmek 3,7 százalékos bővülésének szintjére” – nyilatkozta a CBS MarketWatchnak David Orr, a First Union vezető közgazdásza.

Az utóbbi hét hónapban ez már a negyedik kamatemelés volt. A mostani 5,75 százalékos érték 1995 decembere óta a legmagasabb (a Fed kamatpolitikájának hatásairól az Ecostat elemzését lásd a 16. oldalon).

Az elmúlt időszakban közzétett makrogazdasági adatok szerint az amerikai gazdaság továbbra is igen dinamikusan bővül. Az erős GDP-növekedés korábban már önmagában okot adott volna a monetáris szigorításra – hívta fel a figyelmet a Financial Times vezércikke. A termelékenység azonban a kilencvenes években minden korábbi időszaknál gyorsabban javult: az utóbbi években e ráta felülmúlta a 3 százalékot, míg a hetvenes években kevesebb mint 1,5 százalékkal növekedett évente, a nyolcvanas években pedig 2,5 százalék volt a megfelelő érték.

Mind valósabb veszéllyé vált azonban az infláció. A tavalyi negyedik negyedévben 2,3 százalék volt az áremelkedés, szemben a megelőző időszak 1,7 százalékos értékével. Az inflációtól való félelem a jelentős olajáremelkedés után tovább erősödött. A szakemberek véleménye szerint azonban nem a nyersanyagárak egyszeri emelkedése hordozza az igazi veszélyt, hanem az, hogy a felfelé törő bérek inflációs spirált indítanak el. Szakértők a 3 százalékot meghaladó pénzromlási ütemet tartják kritikusnak, mert a folyamat onnantól kezdve önmagát erősítővé válhat.

Megfigyelők szerint a Fed most csupán elkezdte a harcot a túlfűtött amerikai gazdaság lelassítása érdekében. A piaci várakozások alapján a nyár közepéig még két kamatemelésre is sor kerülhet. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik