Gazdaság

DAIMLER-FIAT – Egybekelnek?

Volt olyan nap is a múlt héten, amikor a 10 százalékot meghaladó árfolyam-emelkedés miatt föl kellett függeszteni a Fiat részvényeinek kereskedését a milánói tőzsdén, miután a médiában napvilágot látott az információ, miszerint az olasz autógyár egyesülési tárgyalásokat kez- dett a német-amerikai DaimlerChryslerrel.

Bár a két vállalat egyaránt spekulációnak nevezte a híresztelést, a sajtóban és szakmai körökben tartja magát az a vélemény, hogy a DaimlerChrysler konkrét felvásárlási ajánlatot tett a Fiatra, s annak fő tulajdonosa, az Agnelli-család nem zárkózik el az ügylettől. A família állítólag föl is hatalmazta Paolo Fresco Fiat-elnököt, hogy tárgyaljon az ajánlatról.

A világ hetedik legnagyobb autógyárának számító Fiat a múlt év elején sikertelenül próbálta megszerezni a svéd Volvót, s így mára a vezető gyártók közül az egyetlen, amely kimaradt az ágazat rohamos ütemű konszolidációjából. Felvásárlási célpont nem mutatkozik több a Fiat előtt, így az Agnelli-család számára nem marad más választás, mint elfogadni egy nagyobb partner ajánlatát. A döntés történelmi jelentőségű volna, hiszen a család az alapítás óta eltelt száz évben mindig is ellenőrzése alatt tartotta a céget, egy fúzió viszont számottevően gyengítené befolyását.

Az elmúlt hónapokban a vállalatot többször is hírbe hozták nemcsak a DaimlerChryslerrel, hanem a General Motorsszal és a Forddal is, ám akkor a tőzsde kevesebb hitelt adott az értesüléseknek. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik