Gazdaság

3 DOLGOZÓI RÉSZVÉNY, ÜZLETRÉSZ KIBOCSÁTÁSA

MIBŐL? Ingyenes dolgozói részvény forgalomba hozatala esetén a dolgozói részvények névértékét az rt. alaptőkén felüli vagyonának terhére történő alaptőke-emelés biztosítja. Kedvezményes dogozói részvény kibocsátásánál a közgyűlési határozat szerint befizetendő összeg és az alaptőkén felüli vagyon terhére történő alaptőke-emelés együttesen fedezi a forgalomba hozott dolgozói részvények névértékét. A részvényeseket a közgyűlési határozatban meghatározott mértékű fizetési kötelezettség terheli, amely azonban nem érheti el a részvény névértékét. Kedvezményes részvény kibocsátásakor a névérték 30 százalékának mindenképpen az rt. rendelkezésére kell állnia; ennek fedezete elsődlegesen az alaptőkén felüli vagyon, amelyet a dolgozók befizetései egészítenek ki. Kft.-nél a dolgozói üzletrészeket csak a törzstőkén felüli vagyonból, a törzstőke egyidejű felemelésével lehet kialakítani.

KIK? Az alapító okirat (alapszabály) rendelkezéseinek megfelelően a részvénytársaságnál teljes és részidőben foglalkoztatott munkavállalók számára névre szóló részvény bocsátható ki (dolgozói részvény). A kft. munkavállalói ingyenesen vagy kedvezményes áron dolgozói üzletrészt szerezhetnek.

MILYEN MÉRTÉKBEN? A dolgozói részvényt vagy üzletrészt a társaság alaptőkéjének felemelésével egyidejűleg, legfeljebb a felemelt alaptőke 15 százalékáig lehet forgalomba hozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik