Gazdaság

Magyar módra

A munkaidőket, valamint a napi időbeosztást tekintve Magyarországon is lényeges eltérés mutatkozik az egyes pénzügyi szakmák között. A kereskedők munkaideje például a kereskedés menetéhez kötött. A back office munkája az elszámolások miatt a nap végére sűrűsödik össze. “A nagyobb terhelés miatt a reggel fél nyolctól este 8-9-ig tartó időszak alatt két műszak is dolgozik az Erste Bank Befektetési Rt.-ben” – mondja Cselovszki Róbert ügyvezető igazgató.

A vállalati pénzügyes területen dolgozókra a ciklikusság jellemző: projektek menedzselése esetén itthon sem elképzelhetetlen az éjszakába, illetve hétvégékbe nyúló munkaidő. Az elemzők terhelése viszont egyenletesebb. A friss hírek feldolgozása ebben az esetben reggel hétkor kezdődik, hogy negyed kilenckor már tájékoztatni tudják az ügyfeleket.

“A munkaerő-piaci fluktuáció Magyarországon lényegesen alacsonyabb, mint az Egyesült Államokban” – állítja egybehangzóan Cselovszki Róbert és Jaksity György, a Concorde Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatója. Ez az amerikai cégeknek egyben nagyobb szabadságot is ad, hiszen a piaci változtatásokkal összhangban módosíthatják az alkalmazottak számát.

Nálunk a társaságok első számú prioritása, hogy igyekeznek megtartani a kimagasló képességű munkatársakat. Erre törekszik a Concorde is, amelytől még az orosz válság utáni hónapokban sem távozott senki. Versenytársaiktól nem szívesen vesznek át jelentkezőket, inkább a kapcsolódó területekről töltik fel a megüresedett állásokat.

A korábban igen gyakori állásváltásokkal szemben mind nagyobb értéke lett a stabil állásnak. “Egy lassú generációváltásnak is tanúi lehetünk az utóbbi években, a tőzsde újraindításakor belépett szakembereket folyamatosan felváltják a fiatalabbak” – véli az Erste Bank ügyvezető igazgatója. A kezdő fizetések jellemzően nettó 120 és 140 ezer forint között mozognak. Ehhez adódik a bónusz, amelynek nagysága igen eltérő lehet. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik