Gazdaság

HOGYAN FORRADALMASÍTJA AZ INTERNET A TANULÁST? – Távoktatási távlatok

A modern gazdaságoknak arra van szükségük, hogy az emberek – életük legnagyobb részében – folyamatosan invesztáljanak a tudás, a szakismeretek és az információ megszerzésébe. Az ilyen humán tőke elsajátításának alapvető módszerei azonban Szókratész kora óta alig változtak: két és fél ezer éve tanárok és diákok szemtől szembe találkoznak az előadásokon és szemináriumokon. Az internet terjedése ezt a rendszert azzal forradalmasítja, hogy lehetővé teszi a “távtanulást”, amelyben tanárok és diákok – miközben szoros kapcsolatban állnak – fizikailag és időben is egymástól elkülönítve tevékenykednek.

A humán tőkét érintő szakmai kutatásaim és hosszú tanári pályafutásom oda vezettek, hogy elragadtatással tekintek az internetre mint az oktatás médiumára. Ennek következményeként részt vettem az UNEXT.com nevű nyereségorientált cég létrehozásában, amely a munkáltatókkal kötött szerződések alapján kínál online kurzusokat – elsősorban a gazdasági és üzleti ismeretek terén.

A távtanulásnak a hagyományos iskolán belüli oktatással szemben az a legfőbb gazdasági előnye, hogy időt takarít meg a diákoknak. A humántőkére fordított befektetésen belül a legnagyobb költség még a szerényebb jövedelmű felnőttek esetében is a tanulással töltött idő értéke. Különösen tetemes e költség a vezető beosztásúak és a magasan képzett alkalmazottak számára. Az internetre alapozott oktatásban részt vevőknek nem kell rendszeresen bejárniuk egyetemekre és főiskolákra, ami máskülönben naponta több mint két órát is igénybe vehetne. Az online oktatás nagyobb időbeli rugalmasságot biztosít a hallgatók számára. A teljes állásban lévők megválaszthatják a legkényelmesebb időbeosztást, hogy elvégezzék a tanfolyamhoz kapcsolódó feladataikat: dolgozhatnak hétvégenként, munka előtt vagy után.

EZREK A KURZUSOKON. Egyetlen népszerű kurzuson internetes hallgatók ezrei vehetnek részt, szemben a tipikus osztálytermi oktatás csekély létszámával. A gyorsabb és – az idő múltával – szélesebb sávon történő internet-hozzáférés lehetővé teszi a tanárok számára, hogy úgy mozogjanak és gesztikuláljanak, mintha élő közönség előtt tennék. Elevenebbé tehetik az órákat színes grafikák és szemléletes szimulációk alkalmazásával. Az online oktatás bizonyára kibővítheti a piacot és nagyobb népszerűséget teremthet a “szupersztár” tanárok számára, akik óriási közönséggel és nagyon magas fizetéssel számolhatnak. A távtanulás főként azon felnőttek számára vonzó, akik BA- vagy MA-fokozatot adó tanfolyamokat kívánnak elvégezni, vagy szinten tartani, javítani, frissíteni kívánják a munkájukhoz szükséges ismereteiket. A magasan képzett szakembereknek – mint például az orvosoknak – mindig is lépést kellett tartaniuk a területükön végbemenő változásokkal, amit a szakirodalom követésével és rövidebb kurzusok elvégzésével érhetnek el. De az új technológiák folyamatos megjelenése valamennyi szakember és sok más dolgozó felnőtt számára is komolyan fenyegető kilátássá teszi az ismeretek elavulását. Így például a nagyvállalatok pénzügyi igazgatóinak – ha jobban akarják kezelni cégük tetemes befektetéseit – a kockázatok csökkentése érdekében érteniük kell a modern opciós piacok működéséhez. Továbbá számos országban egyre többen akarnak megtanulni írni és olvasni angolul, az üzlet és a kereskedelem globális nyelvén.

HATÁRTALAN TANREND. Amerikai főiskolák és egyetemek manapság már több mint hatezer akkreditált kurzust kínálnak az interneten. A hallgatók egy része úgy igazítja a saját igényeihez az online fokozat megszerzését, hogy az Egyesült Államok különböző pontjain, sőt akár más országokban található különböző intézmények tanfolyamaiból válogat. Világos, hogy az iskolák fizikai közelsége nem szükséges online együttműködésükhöz. Időközben profitorientált cégek számos területen kezdtek online oktatást nyújtani. Hogy gyorsabban elfogadják és elismerjék őket, e cégek közül többen együttműködésre léptek akkreditált főiskolákkal és egyetemekkel.

A munkahelyi képzés és tanulás különösen ígéretes online piacot kínál. Az alkalmazottak oktatását a vállalatok hosszabb ideje többnyire házon belül végzik, ami azért kedvező, mert megtakarítható az iskolába járásra fordított idő. A távtanulás lehetővé teszi a munkák kihelyezését (outsourcing), vagyis azt, hogy az oktatással erre specializálódott cégeket bízzanak meg, miközben az alkalmazottaknak nem kell eltávozniuk munkahelyükről. Az interneten keresztül folyó kurzusok gyorsan fejlődnek olyan területeken, mint az információtechnológia, a pénzügyek, a könyvvitel, a marketing, a vállalatirányítás, a gazdasági globalizáció – és még hosszan lehetne sorolni.

Az internet révén radikális változás kezdődött azoknak az amerikai felnőtteknek a tanításában, akik fejleszteni kívánják szakismereteiket, vagy szélesíteni akarják általános képzettségüket. E változás rövid időn belül globálissá válik majd, ahogyan az internethez való hozzáférés gyors ütemben terjed szerte a világon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik