Gazdaság

A felvételi procedúra lépései

HAGYOMÁNY INTERJÚ. Szemtől szemben folytatott beszélgetés, amely általában az önéletrajz részletesebb kifejtéséből áll.

VISELKEDÉSI INTERJÚ. A múltbeli cselekvésekre helyezi a hangsúlyt, hiszen ez a jövő legjobb előrejelzője lehet. Így a “mit csinálna egy bizonyos szituációban” típusú kérdések helyett mindig a már megtörtént esetekben tanúsított magatartást tudakolják.

PANEL INTERJÚ. Ennek során a jelentkezőt többen is kérdezik, problémamegoldó képességét pedig különböző szituációs feladatokon keresztül tesztelik.

CSOPORTOS INTERJÚ. Különösen hasznos a vezetői képességek felismerésére. Egy megadott problémát a jelölteknek egy bizonyos idő alatt közösen kell megoldaniuk.

STRESSZ INTERJÚ. A legkülönösebb megmérettetés, amelynek során elsősorban a stressztűrő képességet vizsgálják: hosszan tartó várakoztatással és szarkasztikus stílussal borzolják mesterségesen a reménybeli munkatárs idegeit.

VEZETŐI INTERJÚ. Ezen már a vállalat menedzsmentje is részt vesz. Itt már elsősorban az egyéni szimpátia és személyes tulajdonságok döntenek. Szakértők szerint az extravagáns életstílus és az extrém sportok határozottan előnyként szolgálnak.

TRÉNING. A végső menetben két-három napos találkozókat tartanak a vállalatok. Ezeken a jelentkezőket folyamatosan tesztelik különböző szempontok szerint. A verseny nagyon kiélezett: 20 helyre legalább 4 ezer fiatal szokott jelentkezni. Más kérdés, hogy többségük 15-20 helyre is beadja önéletrajzát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik