Gazdaság

EURÓPAI EPICENTRUMOK

1 ÍRORSZÁG. Az Egyesült Államok után a világ második legnagyobb szoftverexportőre. A GDP tavaly 9 százalékkal nőtt, a munkanélküliség 5,1 százalékra csökkent.

2 DÉLKELET-ANGLIA. London pénzügyi piacainak és az új internetes vállalkozásoknak köszönhetően ez Európa egyik leggazdagabb térsége.

3 CAMBRIDGE. Az egyetemi város környékén új biotechnológiai és szoftverfejlesztő cégek központjai létesültek. A Microsoft itt alapította új kutató központját.

4 PÁRIZS. A kockázati tőke egyik pezsgő központja. Új vállalkozói lobbi javítja az induló vállalkozások körülményeit.

5 GRENOBLE. A távközlési cégek és mikroelektronikai kutató intézetek újabb vállalkozásokat vonzanak.

6 STRASBOURG. Az új biotechnológiai cégek egyik európai bázisa.

7 NIZZA. A Cőte d’Azur a szoftver- és elektronikai cégek új központjává vált a Texas Instruments, az IBM és más multik által felállított K+F-központoknak köszönhetően.

8 TOULOUSE. A repülési és űrhajózási óriáscég, az Airbus főhadiszállása hasonló vállalkozásokat vonz a térségbe.

9 BARCELONA. A virágzó szoftver- és internetes cégek, a helyi műszaki egyetemek és az önkormányzati politika a munkanélküliséget 6,5 százalékra, az országos átlag kevesebb mint felére csökkentette.

10 YPRES, BELGIUM. A flamand hátország 42 nyelvi szoftvercégnek ad otthont, élükön a Lernout & Hauspie Speech Products céggel. A 2,3 százalékos belgiumi átlaghoz képest a GDP tavaly itt 3,1 százalékkal bővült.

11 HOLLANDIA. Gomba módra szaporodnak az internetes vállalkozások a világ egyik legjobban behálózott országában.

12 FRANKFURT ÉS KÖRNYÉKE. A közeli Walldorfban található az SAP szoftveróriás, míg Heidelberg környékén a biotechnológiai vállalatok telepedtek meg.

13 MÜNCHEN. A kockázati tőke egyik kedvenc célpontja. Tízmilliárd dollárnyi vagyont kezelnek itt, ami már amerikai és brit spekulánsokat is vonz.

14 DÁNIA. Világelső a hallókészülékek gyártásában és az audio iparban – a mobiltelefonok kulcsfontosságú részegységeiben.

15 NORVÉGIA. A norvég tinédzserek mintegy 80 százaléka használ mobiltelefont. A munkanélküliség 3,2 százalékos.

16 STOCKHOLM. A város lakóinak közel 80 százaléka rendelkezik internetkapcsolattal, az összeurópai 30 százalékkal szemben. A számítógépes ismeretek elterjedtsége révén jövedelmük 15 százalékkal meghaladja az országos átlagot.

17 HELSINKI. Itt van a székhelye Európa legértékesebb vállalatának, a Nokiának. A lakosság 65 százalékának van mobiltelefonja.

18 OULU, FINNORSZÁG. A város a Nokia egyik jelentős gyártóközpontja, valamint a műszaki egyetemének és egy állami tudományos parknak köszönhetően kutatási központ. A helyi gazdaság évi 9 százalékkal nő.

FORRÁS: BUSINESS WEEK

Ajánlott videó

Olvasói sztorik