Gazdaság

ELENDER-BETÖRÉS – Lyukak a hálón

Múlt pénteken hajnalban, 3 és 4 óra között ismét betörtek az Elender szerverére, amely miatt a szolgáltatás fél napig szünetelt. A támadók most a központi szervert vették célba, és hozzájutottak a több mint 30 ezer előfizető adataihoz. A cég weboldalát is lecserélték, és az általuk szerkesztett oldalon közzétették a felhasználói jelszavak kódolt változatát, valamint az Elender legfontosabb szervereinek rendszergazdai jelszavait, és egyúttal összefoglalták saját tevékenységük lényegét.

“Csaknem egy év alatt elég szép pénzt gyűjtöttünk össze az információkereskedelemmel. Amely cégeknek az Elendernél volt e-mail címük, és netán az utóbbi egy évben rosszul megy a szekér a konkurencia miatt, az nem csak a véletlen műve. Az Elendernek is szeretnénk köszönetet mondani, hogy nem nézték a rendszert, és itt lehettünk egy évig” – lehetett olvasni néhány percig a lecserélt oldalon.

A támadást megelőző napon a kapu.hu portál chat fórumán a korábbi betörést elkövető hacker – aki valószínűleg nem azonos a mostani támadóval – virtuális sajtótájékoztatót adott a “megjelent” újságíróknak és szakembereknek. Az on-line beszélgetés során kiderült, hogy a rendszer védelmében további hézagok vannak, amelyek kínálják a lehetőséget a betörőknek. Szakértői körökben általános a vélemény, hogy az újabb akcióval ezt akarta bizonyítani a sportszellemű hálózati szakember, aki becslések szerint legalább akkora kárt okozott a szolgáltatónak, mint az előd, aki az előfizetők elriasztásával mintegy 7 millió forinttól fosztotta meg az Elendert. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik