Gazdaság

RÁBA-DAIMLERCHRYSLER – Egy járműben

A hosszból korábban kimaradt Rába-részvények kurzusa a múlt kedden 4,5 százalékot emelkedett, igaz, az ezt követő napokban ez a “nyereség” folyamatosan eltűnt. Az emelkedés oka a Rába és a DaimlerChrysler által közösen kiadott szándéknyilatkozat volt, amely szerint a két vállalat együtt készül indulni a Magyar Honvédségnek a járműpark korszerűsítésére kiírandó tenderén. A pályázat megjelenése a nyilatkozatot tevő társaságok szerint az első negyedévben várható, s összesen 12-13 ezer jármű cseréjét érinti majd. A folyamat 10 évig tartana, a megrendelések várható értéke 300 milliárd forint.

A Rába tervei között már korábban is szerepelt a honvédségi tenderen való részvétel, ennek megfelelően egy, a NATO kívánalmainak megfelelő járműcsaládot is kifejlesztett, s 1999-ben közel 600 millió forintos beruházást valósított meg gyártás-előkészítés céljából. A Rába győzelmi reményeit az is táplálja, hogy a honvédségnek leszállított járművei eddig kiváló minősítést kaptak.

Schenk Tamás, a Concorde Értékpapír Rt. munkatársa vételre ajánlja a Rába-részvényeket a mostani szándéknyilatkozat és számos további kedvező körülmény ismeretében. Az utóbbiak közül a szakértő a Mercedesnek történő esetleges futómű-beszállításokat és a futómű üzletág hatékonyságjavító programját emelte ki. Az iráni eladások és a moszkvai trolibuszgyár (dollár)milliós nagyságrendű futómű megrendelései szintén bizakodásra adnak okot. A mezőgazdasági gépek amerikai értékesítésében a tavalyi mélypont után élénkülésre lehet számítani. A John Deere újdonságnak számító lánctalpas járműve szintén lendíthet a Rába futómű-eladásain. A tavalyi 3,5 milliárd forint után ebben az évben 4,5 milliárd forintot meghaladó profitot vár az elemző. Negatívumként a tulajdonosi szerkezet bizonytalanságára mutatott rá Schenk Tamás. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik