Gazdaság

POSTATENDER – Sikeres vétó

Újra ki kell írnia informatikai és távközlési tenderét a Magyar Postának, mivel a közbeszerzési döntőbizottság szerint a vonatkozó törvény több paragrafusát is megsértették az elbíráláskor.

A pályázatot a Posta az internet alapú távközlési rendszerének kialakítására írta ki. Az egykori telefonmonopólium vezetőinek véleménye szerint a nyertes konzorcium nem szabványosított internetes technológiát kívánt telepíteni a Postához, a Pantel kikerülte a projektet drágító szabványosító tényezőket. A Pantel ezzel szemben azt hangoztatta, hogy az általa használt rendszer a távközlési iparágban engedélyezett és alkalmazott.

A döntőbizottság szokatlan gyorsasággal reagált, s elfogadta a Matáv óvását. Ezzel a Pantel-GTS 2-3 milliárd forintos biztos megrendeléstől esett el az elkövetkezendő két-három évben, igaz, a megismételt pályázaton újra indulhat.

A Pantel egyelőre csak sajnálkozásának adott kifejezést a döntőbizottság határozatával kapcsolatosan. A döntés előtt Wouter Jansen, a KPN – a Pantel többségi tulajdonosa – pénzügyi igazgatója annak a véleményének adott hangot, hogy nem egyszerűen versenyjogi ügyről van szó, a bizottság döntése arról tanúskodik majd elsősorban, hogy Magyarország mennyire kötelezte el magát a távközlési liberalizáció mellett.

Türr István, a Matáv jogi főtanácsosa sem tudott hivatalosan állást foglalni a döntésről. Szerinte a Pantel túldimenzionálja az ügyet. Ez volt egyébként az első eset, hogy a Matáv jogorvoslatért folyamodott egy távközlési tender kapcsán. A Pantel viszont – emlékeztetett Türr – több alkalommal is megtámadta a Matáv pályázatait. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik