Gazdaság

AUSZTRIA – Kisebbségi kormány

Minden valószínűség szerint kisebbségi kormányzásra kényszerül Viktor Klima osztrák kancellár. Az október 3-i választások óta a szociáldemokrata párt, az SPÖ a nagykoalíció folytatása mellett kardoskodott, ám a harmadik helyre lecsúszott konzervatívok (ÖVP) választási ígéretüknek megfelelően az ellenzékbe vonulást helyezték kilátásba. A múlt hét elején úgy tűnt, sikerült megegyezni a közös programban, ám a hét végére az eddigi partnerek távolabb kerültek egymástól, mint valaha.

A sors iróniája, hogy napra pontosan 11 évvel a közös kormányzás megkezdése után került sor a válásra. A háttérben a pénzügyminiszteri poszt és a költségvetés megtakarításai állnak. Wolfgang Schüssel alkancellár, az ÖVP elnöke a korábbi teljes titkolózás után váratlanul hozta nyilvánosságra, hogy pártja mindenekelőtt a pénzügyi tárca vezetését, vagy legalábbis független szakértőre bízását követeli. Ezt a támadást már nem nyelhette le a szociáldemokrata párt, amelynek szakszervezeti szárnya eleve szkeptikus volt a nagykoalíció folytatását illetően. Kétségtelen, hogy a tárgyalások során az SPÖ engedett többet.

A háború utáni osztrák történelemben eddig egyszer volt példa arra – a hetvenes évek elején -, hogy kisebbségi kormány alakuljon. Akkor Bruno Kreisky vezetett szintén SPÖ kisebbségi kabinetet. A megfigyelők azonban nem tartják életképesnek ezt a megoldást, s még az idén új választások kiírására számítanak. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik