Gazdaság

AMERIKAI KAMATOK – Óvatos duhajok

Lesz kamatemelés, de kismértékű – ez a konszenzus uralkodik pillanatnyilag a Wall Street-i befektetők körében. A New York-i pénzvilág a szövetségi jegybank szerepét betöltő Federal Reserve Board (Fed) kamatügyekben illetékes nyíltpiaci bizottságának (FOMC) következő, február első két napján tartandó ülése előtt találgat. A Fed elsősorban az értékpapír-árfolyamok gyors emelkedésében és a munkaerőpiac tartós telítettségében lát bizonytalansági tényezőt.

Néhány nappal ezelőtti vélemények szerint a FOMC 50 bázisponttal emeli majd a jelenleg 5,5 százalékos irányadó kamatlábat – ilyen mértékű emelésre öt éve nem volt példa. Ám a Fed-elnök kissé rosszul időzített. Közvetlenül beszéde után látott ugyanis napvilágot a munkaügyi minisztérium jelentése, miszerint decemberben mindössze 0,2 százalékkal nőtt a fogyasztói árindex, s ezen belül az ingadozó üzemanyag- és élelmiszerárak nélkül számított maginfláció csak 0,1 százalékos volt. Mindkét érték 0,1 százalékponttal alacsonyabb az elemzői előrejelzések átlagánál.

A múlt év egészében relatíve magas, 2,7 százalékos inflációt mértek, ám a maginfláció csak 1,7 százalékon állt, e mutató viszont 35 éve nem volt ilyen alacsony. A kedvező adatok láttán az elemzők szinte egyöntetűen úgy vélik, hogy a Fednek nincs kellő indoka a drasztikusabb szigorításhoz.

Az is valószínűtlen viszont, hogy egyáltalán ne legyen kamatemelés. A legújabb elemzői konszenzus szerint 25 bázispontos szigorítás várható, amit aztán márciusban esetleg újabb hasonló mértékű intézkedés követhet. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik