Gazdaság

AGYTÖRZSI IMPLANTÁTUM – Hallás – fül nélkül

Egyedülálló műtétet végeztek el debreceni orvosok január 10-én: olyan eszközt helyeztek be egy 20 éves nő koponyájába, amelynek segítségével a beteg gyakorlatilag fül nélkül hall.

A páciens hallóidege egy tumor terjesz- kedése miatt elsorvadt, ezért hallását csak egyetlen módon nyerhette vissza: olyan szerkezet beültetésével, amely a közép- és belső fül kiiktatásával, közvetlenül az agytörzsre juttatja a hallás érzetét keltő elektromos impulzusokat.

Az egész világon eddig alig több mint százötven személy esett át hasonló operáción; a Magyarországon úttörő beavatkozást Sziklai István orr-fül gégész és Csécsei György idegsebész professzorok hajtották végre a Debreceni Orvostudományi Egyetem Idegsebészeti Klinikáján.

A bonyolult mestersé-ges hallószervben a levegő rezgéseit egy fülkagylóra akasztható mikrofon érzékeli, és vezeti egy úgynevezett beszédprocesszorba, amely kódolja és elektromágneses hullámmá alakítja a hangokat. A jeleket egy antenna a bőr alá ültetett vevő-stimulátorhoz továbbítja. Az antennát egy mágnes rögzíti a bőr alatt lévő vevőhöz, amelyből végül elektródák vezetik az impulzusokat az agytörzs megfelelő területére. A huzalok itt néhány négyzetmilliméteres lapkában végződnek, ez pedig azokat az idegsejteket ingerli, amelyek a hallás érzetének kialakításában játszanak fontos szerepet.

A beteg a beültetett készülékkel a beszédprocesszor beszabályozása és megfelelő rehabilitáció után néhány hónap elteltével újra hallhat.

A Debrecenben felhasznált Nucleus márkanevű szerkezetet az ausztrál Cochlear Ltd. készítette. Karsai Henrik, a Cochlear termékeit forgalmazó Audiorex Kft. ügyvezetője elmondta: a készüléket a különböző belsőfül- és agytörzsi implantátumok gyártásában piacvezető cég ingyen adta az első magyar beültetéshez. A titániumötvözet tokozású és szilikonba ágyazott Nucleus egyébként – szerelvényeivel együtt – közel 5 millió forintba kerül. Hasonló funkciójú, de eltérő kivitelű implant az osztrák Med-El cégtől is beszerezhető Magyarországon. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik