Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Tízezer pont a láthatáron

A magyar tőkepiac legszebb időszakát, a három évvel ezelőtti szárnyalást idézik a kétezredik év első hetei az értéktőzsdén.

Egy rövid korrekciót leszámítva folytatóidott a decemberben megkezdődött vágta a hét elején, igaz kedden inkább a profitot realizáló befektetők kerültek többségbe. Hétfőtől hétfőig 10 százalékkal szökött fel a BUX, kedden viszont – bár napközben a 10 ezer pont közelébe is eljutott – kissé negatív irányba mozdult az index. Elsősorban a Matáv, az OTP és a két nagy gyógyszergyártó részvényeinek 12-16 százalékos drágulása vezetett oda, hogy hétfőre 140 pont választotta el a BUX-ot a történelminek számító 5 számjegyű értéktől. A külföldi alapkezelők november óta ismét megélénkült magyarországi vásárlásai nyomán mára a napi részvényforgalom is az “egészséges” 20 milliárd forint felett mozog, annak ellenére, hogy a magyar társaságok fundamentális mutatói nem változtak. A vevők elszántságát mutatja, hogy a napokban publikált magas inflációs adat sem keltett aggodalmat.

A külföldiek azonban most is rendkívül válogatósak, csak a legnagyobb forgalmú blue-chipekből – leszámítva a Molt – és egy-két kisebb sztárpapírból vásárolnak nagyobb mennyiségben. A kedvencnek számító, most is reflektorfénybe lévő Matávért hétfőn már 2060 forintos árat – a hat héttel ezelőtti 1550 forintos kurzusnál 33 százalékkal többet – is kifizettek, és kedden napközben a 2100 forint feletti csúcsot is megjárta a papír. Több mint 12 százalékkal drágult az OTP is, miközben a gázár-szabályozás elmaradása miatt a Mol szinte senkinek sem kell. Elképesztő ütemben ugrott meg a gyógyszerrészvények árfolyama is. Az Egis legutóbb 13 ezer forint fölött cserélt gazdát, míg a Richter az orosz válság előtti, 20 ezer forintos magasságot “célozta meg”. S míg némileg enyhült a befektetői roham a vegyi papírok irányában (a BorsodChem a hétfői zárásig “csak” 7,7 százalékkal drágult, a TVK pedig kissé olcsóbb is lett), addig a műanyaggyártók jelentősen drágultak.

A Humet Rt. hétfőn bejelentette: Amerikában engedélyt kapott, hogy élelmiszer kiegészítőként forgalmazza a Humet-R szirupot. A sok viszontagságot átélt kis társaság most a Freseniusszal ír alá szándéknyilatkozatot a termék gyógyszerré fejlesztéséről. A jó hírek hatására a 10 napos felfüggesztés előtt jellemző 39 forintos ár helyett hétfőn 63 forinton zárt a papír. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik