Gazdaság

EGIS – Régi rekord közelében

Csaknem 24 százalékos árfolyam-emelkedésével az elmúlt hét egyik legjobb teljesítményét nyújtotta az Egis részvénye. Hétfői 14 ezer 495 forintos árfolyama azonban a több mint két éve elért rekordot nem tudta túlszárnyalni, sőt, napon belül több mint ezer forinttal visszaesett a kurzus. (Az 1996-os év sztárpapírja tavaly 3750 forintos áron is forgott a parketten.)

A hirtelen emelkedés – mint mindig – most is több impulzív tényező együttállására vezethető vissza. A kedvező makrogazdasági adatoknak köszönhetően újra visszatértek a külföldi befektetők a magyar részvénypiacra, de az erősödést a nemzetközi trend és a multinacionális gyógyszergyárak között végbemenő fúziós hullám is segítette. Egyes elemzők szerint a Mol “kiesése” is szerepet játszik abban, hogy az Egis visszakerülhetett a piachúzó papírok közé.

Jó alapot teremtett a felfutáshoz a társaság harmadik negyedéves eredményének közzététele is. Megmutatkozott, hogy a cég által követett stratégia – a generikus termékek hazai és külföldi bevezetése, illetve a hatóanyagexport növelése – sikeres lehet.

További lökést adott az árfolyamnak az Egis új generikus termékének amerikai bejegyzése, s a disztribúciós partner kiválasztásáról szóló bejelentés.

Szilágyi György, a Takarékbóker elemzője a múlt évre 6,5, az ideire pedig 7,1 milliárd forintos adózás utáni eredményt vár az Egistől, ez 16-os, illetve 15-ös P/E-értéket (árfolyam/egy részvényre jutó eredmény) indukál. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik