Gazdaság

ADATOK A HOLOGRAMBAN – A jövő igazolványa

Bár valószínűleg a kőbe vésés a legtartósabb adattárolási mód, különböző okok miatt mégis inkább papírt, floppyt, CD-t, vagy DVD-t használunk az információ rögzítésére. Vannak azonban, akik még ezekkel sincsenek megelégedve: az Optilink Magyarország Kft. a Budapesti Műszaki Egyetem Atomfizikai Tanszékével együttműködve olyan új optikai technológián dolgozik, amely a fentieknél is tömörebben, biztonságosabban és olcsóbban raktározza az adatokat.

Az Optilink kutatóinak célja, hogy zsebben hordható, univerzális igazolványt készítsenek, amely egyszerre lehet személyi azonosító és tb-kártya, orvosi archívum és bankkártya, jogosítvány és forgalmi – vagyis amely minden olyan adatot hordozhat, amire az embernek szüksége lehet. Ekkora tömegű információ tárolása egy igazolványnak megfelelő kártyán csak új technológiával lehetséges, és az Optilink szakértői szerint erre a úgynevezett polarizációs hologram a legalkalmasabb. Ez a módszer akár 1 gigabájt adatot is raktározhat a kártyányi felületen, és így vetekszik a ma használt leghatékonyabb adathordozóval, a DVD-vel. Ennek ellenére az Optilink nem a DVD versenytársát akarja megalkotni. A cég kifejezetten a személyes adatok tárolására, rögzítésére és leolvasására alkalmas készülékegyüttest fejleszt. Szarvas Gábor villamosmérnök, a kft. műszaki igazgatója szerint az új információtároló módszer adatvédelmi szempontból jóval megbízhatóbb, mint a CD vagy a DVD, és a fajlagos költségeket – megabájt/forint – tekintve olcsóbb is.

A polarizációs hologram lelke egy hosszú molekulákból felépülő anyag, amely változó polaritású lézerfény hatására átalakul: a molekulák oldalláncainak szerkezete módosul, így képes tartósan rögzíteni az információt. Az anyag maga egy dán kutatóintézetből származik, máshol nem gyártják és nem ismerik; az Optilink az adatok beírásához szükséges lézerírót és a leolvasó készüléket fejleszti. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik