Gazdaság

JELCIN UTÁN – Putyin üzenete

Lendületes árfolyam-emelkedéssel üdvözölte Borisz Jelcin lemondását a moszkvai részvénypiac. Szilveszter napján a helyi tőzsdeindex 18,76 százalékkal nőtt, s másfél éves rekordon zárt. Az orosz nagyvállalatok New York-i értéktőzsdén jegyzett amerikai letéti jegyei ugyancsak 10 százalék fölötti ugrásokat produkáltak pénteken. Sőt, egy amerikai befektetési alap, a Templeton Russia Fund 32 százalékot nyert a New York-i nyitás után, jeléül annak, hogy a nyugati portfóliótőke reményei feltámadtak Jelcin lemondásának hírére.

Tőkekiáramlás egyelőre nem valószínű, sőt, elképzelhető, hogy ismét megjön a nyugati befektetési alapok kedve Oroszország iránt – állítja az elemzők többsége, bár néhányan úgy vélik, az eufória után e héten a kijózanodás következik a piacokon. Az orosz gazdaságpolitika jövő-je egyelőre éppoly bizonytalan, mint Jelcin lemondása előtt – hangzik a figyelmeztetés. “Oroszországnak most egy jó menedzserre van szüksége, aki törvényes rendet tart, egyengeti a gazdaság útját és építi az intézményrendszert” – nyilatkozta Bill Browder, az orosz részvényekbe 300 millió dollárt befektető amerikai Hermitage Fund elnöke. “Alig van olyan orosz ágazat, amelybe bárki, akinek józan esze van, szívesen tenne ma sok pénzt” – hangzik Philip Ehrmann-nak, a felzárkózó piacokkal foglalkozó londoni alapkezelő cég, a Gartmore vezetőjének kijózanító helyzetképe.

Az orosz kormány weboldalán megjelent az államfővé kinevezett Putyin politikai-gazdasági programnyilatkozata, s abból az derül ki, hogy az új elnök valamiféle harmadikutas politikát képzel el. “Oroszország egyhamar nem lesz Amerika vagy Anglia másolata, sőt, talán soha nem lesz az” – szögezi le Putyin. “A nyugati minták utánzása nagy hiba volt – hangzik Putyin internetes üzenete -, Oroszországot benn kell tartani a világgazdaság fősodrában, javítani kell a légkört a külföldi befektetők számára és bővíteni kell a részvételt a nemzetközi gazdasági szervezetekben, ám ettől függetlenül az országban még nem érett meg az idő a klasszikus liberalizmus számára. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik