Gazdaság

Bankok – fúziós kényszerben

Az európai bankszektor az euró bevezetésével, és a közös pénzügyi piac kialakulásával óriási átalakulások előtt áll. Az összeolvadások és felvásárlások már elkezdődtek – a mérföldkő a svájci Swiss Bank Corporation és UBS 80 milliárd eurós egyesülése volt -, de a neves amerikai AT Kearney tanácsadó szerint az igazi hullám még csak ezután következik. Az európai pénzpiacra 2003-ban szinte rá se lehet majd ismerni, szakértők szerint a bankszektort a tíz legnagyobb pénzintézet uralja majd, ezek piaci kapitalizációja addigra közel megnégyszereződhet. A verseny erősödik: a jelenlegi 10-15 százalékos éves növekedést 20-25 százalékra kell majd feltornászniuk a vezető bankoknak. Mivel ez nemzeti keretek között már nem igazán lehetséges, a bankok kénytelenek lesznek betörni az új piacokra.

Az egész kontinens felvásárlási lázban ég. A német óriás, a Deutsche Bank – amely Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban már stratégiai pozíciókkal rendelkezik – júniusban csaknem 10 milliárd euróért megvette a neves amerikai befektetési bankot, a Bankers Trust céget. Erre válaszként, Németország második és harmadik legnagyobb bankja, a Dresdner Bank és a HypoVereinsbank (utóbbi két évvel korábban maga is egy összeolvadás révén jött létre), tárgyalásokat kezdett egy esetleges fúzióról, amelynek eredménye Európa első 1000 milliárd eurót is meghaladó mérlegfőösszegű bankja lehet. Ezzel azonban még nincs vége a történetnek, hiszen erre a jelenlegi elsőnek, a Deutsche Banknak is lépnie kell: a híresztelések szerint a következő falat a Commerzbank lenne. A legnagyobb érdeklődés a nyári franciaországi eseményeket kísérte. A Banque Nationale de Paris-nak (BNP) sikerült megszereznie a Paribas-t, de a fúziós projekt másik elemét végül nem tudta megvalósítani: a nagy vetélytárs Société Générale (SG) ki tudta védeni a beolvasztást. A tempót azonban neki is tartania kell: hírek szerint szorosabbra fűzné kapcsolatait a frissiben privatizált Credit Lyonnais-vel, valamint a spanyol BSCH-val. Ez utóbbi fúzió azért is valószínűsíthető, mivel az ibériai pénzintézetnek egy egyre erősödő belföldi versenytárssal kell szembenéznie. A Banco Bilbao Viscaya (BBV) ugyanis fokozatosan terjeszkedik, ennek bizonyítéka, hogy már beolvasztotta magába az egyik legnagyobb argentin bankot.

És a sort lehet folytatni: az olasz Banca Intesa terve a Banca Commerciale Italiana megszerzésére, a skót Bank of Scotland majdnem 40 milliárd eurós ellenséges felvásárlási ajánlata a londoni National Westminster Bank bekebelezésére – mindezek egyértelműen jelzik, hogy erről az útról már nem lehet letérni. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik