Gazdaság

Az uniós csatlakozás hozadéka

KÖZÖSSÉGHEZ TARTOZÁS. Az ország helyzete és sorsa az EU közös ügyévé válik, amely azt jelenti, hogy bármilyen, az országot érintő stratégiai kérdésben számítani lehet az unióra mint szervezetre, és a tagországok támogatására.

HATALMAS PIAC. Az ország részévé válik egy több száz milliós piacnak, az ott kialakult nemzetközi munkamegosztásnak, s így a korábbiaknál jobban érvényesülhetnek a gazdaság komparatív előnyei. Ennek révén új tartós és hatékony fejlődési pályára állhat a gazdaság.

AGRÁRFELZÁRKÓZÁS. A mezőgazdaság elnyerheti az EU agrárprotekcionizmus védőernyőjét, ami a válságból való kilábalásának fontos eleme lesz. Az EU-n belüli agrárszakosításból érvényesítheti azokat az előnyöket, amelyek a hazai mezőgazdaság kedvező adottságaiból fakadnak.

TÁMOGATÁSOK. Az EU egységes gazdaságpolitikájának fontos eleme a gyengébben fejlett tagországok felzárkózásának elősegítése, s ennek érdekében nemcsak jelentős anyagi, hanem szellemi erőforrások is rendelkezésre állhatnak. A különböző alapok és a költségvetés révén jelentős forrástranszfert kap Magyarország.

TŐKEVONZÁS. Lehetőség nyílik a tőke szabad áramlására, amelynek révén a külföldi tőke behozatala könnyebbé válik, és a befektetők számára nagyobb biztonságot jelent. Így a működőtőke-beáramlás volumenében jelentős növekedés következhet be, pusztán a belépés tényének köszönhetően.

MODERNIZÁCIÓ. Az élet sok területén (oktatás, egészségügy, közbiztonság, határvédelem, maffia-ellenes küzdelem, környezetvédelem és hasonlók) az EU normáinak és gyakorlatának megvalósítása segíti kialakítani a modern gazdaságot és társadalmat Magyarországon.

A harmadik negyedévben tovább bővült az ország kiskereskedelmi üzlethálózata. Újabb bevásárlóközpont – a budapesti Campona -, valamint a már működő üzletláncok további nagy alapterületű egységei nyitották meg kapuikat a vásárlók előtt (a fóti Cora, a budaörsi Ikea, a nyíregyházi Praktiker, a miskolci Tesco említhető itt többek között). A KSH adatai szerint szeptember végén több mint 102 ezer gazdasági szervezet 147,8 ezer kiskereskedelmi üzletet üzemeltetett az országban. A boltok száma a második negyedév végit 1,7 százalékkal, az egy évvel korábbit 7,0 százalékkal haladta meg. –

Közel négy és fél évszázados portugál uralom után a múlt hét végén ismét kínai felségterület lett az alig 430 ezer lakosú városállam, Macao. A válás sem Lisszabonban, sem a miniállamban nem okoz különösebb fájdalmat. Sőt, a macaóiak a gazdaságban az utóbbi időszakban bekövetkezett hanyatlásáért egyértelműen a portugál adminisztrációt okolják. 1988 végén 6,84 milliárd dollár GDP-t jelzett a mérleg, 4 százalékkal kevesebbet az előző esztendeinél. A szerencsejátékokból befolyó összegek tavaly a büdzsé bevételeinek 57 százalékát tették ki, ám az 5,1 milliárd pataca (654 millió dollár) 15 százalékkal kevesebb volt az 1998-as hozzájárulásnál. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik